Dincolo de gargară, așa trebuie remediate problemele
Cu excepția unor incidente în Paris, Londra sau alte câteva orașe europene, în comunitățile mari de români din Italia sau Spania românii și-au putut exercita fără probleme dreptul de a vota.
2 noiembrie nu a fost doar prima zi a primului tur de scrutin, ci și data la care s-a încercat una dintre cele mai mari manipulări legate de așa-zisele nemulțumiri ale cetățenilor români din Diaspora, care nu și-ar fi exercitat dreptul la vot. Desigur, apariția unor inadvertențe în organizarea unui scurtin de asemenea dimensiuni era inerentă, fiindcă vorbim de un efort logistic masiv. Doar că de la anumite situații punctuale create în unele orașe europene și până la a acuza deficiențe grave apărute în procesul de votare este cale lungă.
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Câți români au votat peste hotare
Fără îndoială că dreptul cetățenilor de a vota este sfânt, fiindcă a fost câștigat cu sânge la revoluția din 1989, iar autoritățile statului au obligația de a crea condițiile necesare pentru ca inclusiv românii plecați în străinătate să își poată exprima opțiunea politică prin vot. Mesajul a fost exprimat cum nu se poate mai clar de Victor Ponta. "Pe 16 seara, dacă va exista un singur cetăţean român în diaspora care vrea să voteze şi nu poate, toată echipa de conducere - pentru că nu este munca unui singur om, după cum ştiţi foarte bine - toată echipa de conducere îşi va asuma responsabilitatea. Eu însă cred că în urma măsurilor pe care BEC le poate dispune mâine, vom avea în 16 noiembrie un vot, ca şi în România de altfel, fără nici un fel de probleme", a punctat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Externe, alături de ministrul Corlăţean.
Trebuie spus însă că acele deficiențe de organizare au existat într-o pondere mult mai redusă decât încearcă să acrediteze adversarii politici ai actualei guvernări. Cu excepția unor incidente în Paris, Londra sau alte câteva orașe europene, în comunitățile mari de români din Italia sau Spania românii și-au putut exercita fără probleme dreptul de a vota.
Au fost suficiente însă o serie de imagini care ilustrau cozi formate la ambasadele sau consulatele României din câteva țări, difuzate obsesiv de televiziunile ostile premierului Ponta, pentru ca liderii ACL și alți formatori de opinie să strige sus și tare că românilor din Diaspora le-a fost îngrădit dreptul de a vota.
Citeşte şi: Victor Ponta despre scandalul creat în diaspora: Este inadmisibil ca românii să nu poată vota
Până una alta, trebuie făcută o precizare importantă. Sigur că situația în care sute de români așteaptă la cozi pentru a vota nu este tocmai plăcută. Însă chiar și așa, este preferabilă rigurozitatea unui vot organizat în condiții perfect legale, fără suspiciuni, decât un vot controversat, de tipul celui din 2009, asupra căruia și acum planează suspiciuni de fraudă, după ce la Paris s-a votat la fiecare 11 secunde.
Dincolo însă de toate aceste aspecte, important este angajamentul asumat de Victor Ponta pentru turul al doilea, în sensul în care micile deficiențe apărute în primul tur să nu mai apară pe 16 noiembrie, iar toți românii care se vor prezenta la vot și să își poată exercita fără niciun fel de probleme acest drept.
Ştirile orei
'Cu excepția unor incidente în Paris, Londra sau alte câteva orașe europene' .... da 'domnule' 'jurnalist' ... sectii de votare au fost organitzate in doar cateva orase europene ... 400000 de romani in Germania si doar 25 de stampile de vot distribuite in 5 sectii .... sa va fie rusine ... (da si tie 'jurnalist' mancator de r....)