Buget de stat mai mic cu milioane de euro, din cauza unei Directive UE
Veniturile la bugetul de stat ar scădea anual cu peste 800 milioane de euro, dacă Directiva Europeană privind produsele din tutun ar fi adoptată.
”Proiectul Directivei Europene privind produsele din tutun prevede interzicerea comercializării ţigaretelor slim şi menthol, precum şi eliminarea însemnelor de marcă şi introducerea pachetelor standardizate.
Dacă aceste măsuri vor fi puse în practică, atunci cele 75.000 de firme care se ocupă cu comercializarea tutunului în România vor avea de suferit, în unele cazuri putându-se ajunge chiar şi la restrângerea activităţii şi disponibilizarea personalului. În plus, cele două măsuri cuprinse în directivă ar încuraja piaţa neagră a produselor din tutun”, a afirmat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMM).
Azi dimineață, CNIPMM a depus, în numele a 17.000 de retaileri din România, o petiţie adresată celor două camere ale Parlamentului, prim-ministrului Victor Ponta şi preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care atrage atenţia asupra efectelor aplicării directivei în cauză.
”Cele două tipuri de ţigarete - slim şi mentolate - reprezintă peste 20% din piaţa legală din România, iar un punct procentual de contrabandă înseamnă aproximativ 40 de milioane de euro în minus la bugetul de stat”, a precizat Nicolescu.
Directiva Europeană privind produsele din tutun urmează să fie implementată între 2015 şi 2016, la nivelul ţărilor Uniunii Europene. Industria de tutun generează în statele UE peste 1,4 milioane de locuri de muncă, în special în firme mici şi mijlocii.