Directorul CFR Marfă: leafă de 9.500 euro brut lunar, plus 4.000 dacă privatizarea reuşeşte
Directorul general al CFR Marfă, Alexandru-Dragoş Draghici, va primi, pe lângă salariul din contract şi bonusurile de performanţă, şi un bonus special dacă societatea va fi privatizată, potrivit contractului de mandat obţinut de România TV
Alexandru-Dragoş Draghici, numit director general al operatorului naţional feroviar de marfă la sfârşitul lui februarie, are o remuneraţie brută de 9.500 de euro pe lună, potrivit contractului de mandate încheiat între el şi Aysun Mustafa, preşedintele de atunci al Consiliuliui de Administraţie al companiei, care a demisionat însă două luni mai târziu.
Alexandru-Dragoş Draghici a fost numit în funcţie de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.
Pe lângă cele 9.500 de euro brut, pe lună, Drăghici are dreptul să primescă alte aproape 2.400 de euro brut, tot în fiecare lună, dacă îndeplineşte criteriile de performanţă generale. Acestea se referă la creşterea cifrei de afaceri, reducerea furturilor, reducerea costurilor financiar bancare, propunerea unei organigrame funcţionale şi implementarea unui program de scontare de creanţe pentru asigurarea capitalului de lucru necesar societăţii.
Contractul de mandat al lui Drăghici are şi un criteriu special de performanţă, care ţine de finalizarea procesului de privatizare a companiei. "Directorul General are dreptul de a primi o remuneraţie bonus pentru îndeplinirea cu succes a criteriului special de performanţă în cuantum de 4.000 EUR brut pentru fiecare lună de mandat de la începerea mandatului şi până la finalizarea acestuia ca urmare a deciziei noii Adunări Generale a Acţionarilor formată în urma vânzării unei participaţii majoritare în cadrul Societăţii către un investitor strategic" se arată în contractul de mandat obţinut de reporterii România TV.
Privatizarea CFR Marfă, o ecuaţie complicată
În luna iunie, compania românească GFR, deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarată câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro, pentru 51% din acţiuni.
Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.
Stoica a depus însă abia acum două zile notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă, iar Consiliul Concurenţei are la dispoziţie până la cinci luni de zile pentru a aviza tranzacţia.
Însă, potrivit înţelegerii dintre Gruia şi Guvern, omul de afaceri trebuie să plătească cele 200 de milioane de euro statului până la data de 11 octombrie, în caz contrar privatizarea urmând să se reia. Stoica a spus că nu dă nici un ban dacă nu obţine acordul de la Concurenţă.