Directorul interimar al TVR, Irina Radu, a propus Parlamentului schimbarea legii de funcționare și creșterea taxei TV
Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a avut miercuri, o întâlnire cu membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în care a prezentat situaţia în care se află televiziunea publică. Irina Radu a precizat, după discuţii, că "doar o lege modificată şi o creștere a taxei TV" pot schimba lucrurile, explicând că taxa ar urma să se mărească "foarte puţin".
Irina Radu s-a întâlnit miercuri cu membrii Biroului permanent al Camerei Deputaților, dar şi și cu Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, cu participarea președinților Comisiei pentru buget (Viorel Ștefan) și Comisiei pentru Cultură (Gigel Știrbu).
"Am incercat sa lamurim situatia in care se afla TVR-ul, o situatie mai complicata ca niciodata. Am raspuns la intrebari si ni s-a solicitat un plan. Pentru noi a fost putin ciudat sa se astepte un plan fara sa se modifice legea şi fără niste măsuri foarte importante . Orice plan fara modificari radicale de lege si chiar de valoare a taxei TV, ar fi o pacaleala, scrie RomâniaTV.net.
Citește și: Decizia lui Traian Băsescu după ce TVR i-a anulat emisiunea
Nu voi pune niciodata pe hartie un lucru in care nu cred. (...) Ne vom duce acasă, la TVR, vom face alte calcule, dar vestea buna este ultima ma intrebare: dacă acest plan poate tine cont si de niste lucruri care nu sunt acum in legea 41 şi mi s-a raspuns ca da", a spus Irina Radu.
Întebată cu cât ar trebui sa se mareasca taxa radio si TV, Irina Radu a răspuns: "Nu este vorba de opinia mea, este vorba de niste cifre care arata intr-un anume fel. Dacă ar creste taxa, să spun cu foarte putin. Nu sunt cresteri semnificative. S-a transmis tot timpul mesajul că nu dorim sa crestem taxa. Eu vin si spun: atunci insemană că ne mintim in continuare. Nu putem să ne mintim. Nu poate nimeni sa vină să spună nu mai cereti. Ba cerem. Si daca nu se mai doreste televiziune publica, nu vom mai exista. Vom fi una dintre tarile fără televiziune publică"
Totodată, întrebata despre eventuale reduceri de personal, Irina Radu a spus: "S-a vorbit despre un plan de reorganizare, nu neaparat de reducere. Orice reorganizare include probabil si acest aspect".
Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, la rândul său, că trebuie numit un consiliu de administraţie şi un director general al TVR într-un timp cât mai scurt, având în vedere limitările interimatului.
"Ideea principală pe care a reţinut-o Camera este aceea că într-un timp cât mai scurt trebuie începută procedura şi realizată numirea noului Consiliu de Administraţie al TVR şi a directorului general al TVR, datorită faptului că un consiliu interimar are nişte limitări", a spus Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
De asemenea, Mircovici a precizat că a fost solicitat conducerii TVR un plan de restructurare într-un timp cât mai scurt.
"Din partea Televiziunii s-a solicitat, într-un timp cât mai scurt, un plan de restructurare, care e singurul instrument care stă la baza oricărora din modalităţile prin care se vrea repararea a ceea ce se întâmplă, adică e vorba de o datorie mare, la 153 de milioane de euro", a spus Niculae Mircovici.
Deputatul a mai spus că Biroul Permanent a luat act de ce poate să facă, din punct de vedere legal, în situaţia Televiziunii Române.
"Conducerea Parlamentului a luat act de ceea ce poate să facă din punct de vedere legal, sigur că speranţele probabil că erau în sensul unor scutiri de datorii, amânări la plăţi, lucruri care nu sunt ale Parlamentului, lucruri care pot fi făcute de către Guvern, pe baza notelor de fundamentare a Ministerului de Finanţe, după ce există avizul Uniunii Europene, pentru că altfel e ajutor de stat", a mai susţinut Mircovici.