Ponta şi DNA, contre în lanţ pe expertiza contabilă în dosarul Turceni-Rovinari
Victor Ponta şi DNA se contrazic pe expertiza depusă la dosarul Turceni-Rovinari. Ponta susţine că nu a prejudiciat cu nimic statul, din contră, a plătit taxe mai mari decât trebuia. DNA arată că a reţinut un prejudiciu de 51.000 de lei, pentru care a pus sechestru pe un apartament al premierului. Divergenţele dintre cele două părţi nu se opresc aici.
UPDATE. DNA a revenit cu o precizare la postarea lui Victor Ponta pe Facebook. Potrivit gandul.info, procurorii afirmă că documentul citat de premier în apărarea sa reprezintă doar opinia expertului contabil angajat de Dan Şova în acest dosar, nicidecum concluzia finală a expertizei contabile depusă la dosar.
„Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor Viorel este în realitate un extras din conţinutul opiniei separate a unuia dintre experţii inculpaţilor, respectiv expertul desemnat de inculpatul Şova Dan-Coman şi nu reprezintă nicidecum rezultatul raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză”, arată DNA.
Citeşte şi: Ponta, după ce a fost huiduit la DNA: "Cred că era doamna Gorghiu deghizată"
UPDATE. Premierul Victor Ponta susține că prezentarea de către DNA, ca urmare a expertizei, a sumei de 51.000 de lei ca prejudiciu în dosarul său reprezintă o manipulare.
"Regret faptul că bătălia politică și de media se duce cu arme necinstite — din expertiza făcută în dosarul meu se arată că SCA 'Șova și Asociații' și-a dedus cheltuieli în baza contractului cu mine de 51.321 de lei și se arată de asemenea că au fost plătite taxe și impozite de către 'Cabinet Avocat Ponta Victor' în suma de 53.000 lei! Deci, prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice, ignorând voit plata celor 53.000 lei! Adunând cele două sume nu rezultă prejudiciu față de statul român care a încasat în plus 2.000 de lei!", a scris miercuri premierul Victor Ponta pe Facebook.
El a atașat postării o copie după această "constatare", precizând că sechestrul a fost pus în data de 13 iulie.
Citeşte şi: Victor Ponta, la DNA: "Am plătit cu 2.000 de lei mai mult la taxe. Nu-i mai cer înapoi de la stat"
DNA a informat miercuri că, potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina premierului Victor Ponta se ridică la suma de peste 51.300 lei.
Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei și i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului.
Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei.
Acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor –Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor –Viorel”. Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziția contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”.
În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Șova și Asociații”. Practic, plățile făcute de SCA „Șova și Asociații” către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat.
PONTA VICTOR VIOREL este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, iar ȘOVA DAN-COMAN este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.