DNA cere arestarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute. Udrea, audiată miercuri în Parlament

| 16 feb, 10:55

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale și de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru săvârșirea de noi infracțiuni în dosarul Gala Bute.

UPDATE. Elena Udrea va fi audiată miercuri în Parlament în legătură cu noile acuzaţii ce i se aduc, înformează RomâniaTV.net.

Citeşte şi: SURSE: Elena Udrea va fi arestată

Elena Udrea se află în arest preventiv, fiind cercetată în Dosarul Microsoft. Marţi, fostul ministru al Dezvoltării află dacă va fi eliberată sau dacă va fi cercetată în continuare în stare de arest. Procurorii DNA vin însă cu o nouă cerere de urmărire penală şi arestare preventivă, de această dată în Dosarul Gala Bute.

OFICIAL DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de deputatul UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).

2. Ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor sus menționate.

Prezenta cerere este formulată în cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.

Amintim că, în cauza respectivă, Camera Deputaților a încuviințat urmărirea penală și arestarea preventivă pentru infracțiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită.

a) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec

În cursul anului 2010, Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

La 24.08.2010 și 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Lungu Ștefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.

Lungu Ștefan a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal, iar parțial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte Udrea Elena Gabriela.

b) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A.

În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

c) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani

În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală.

În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel.

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Faptele descrise în secțiunea c) reprezintă modalități alternative de săvârșire ale aceleiași infracțiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaților a cerut începerea urmăririi penale și a încuviințat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015.

În condițiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracțiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală și o nouă încuviințare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzației aduse deputatului.

Citeşte şi: O nouă ACUZAŢIE la adresa Elenei Udrea. Este implicat şi Ion Ţiriac

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 feb, 10:52
dan slugarescu
teoria doctorului in drept...azi mai e valabila?
In vara anului trecut, premierul Victor Ponta cerea demisia lui Traian Basescu de la Cotroceni, dupa ce fratele presedintelui intrase in atentia procurorilor. Prin demisie, spunea Victor Ponta, ar apara ideea independentei Justitiei in cazul fratelui sau, Mircea Basescu, si a familiei lui Bercea Mondialu.

"Cred ca presedintele Romaniei si nu doar al Romaniei, ci orice presedinte dintr-o tara europeana, in fata unei asemenea situatii, tocmai pentru a nu arunca o umbra de indoiala asupra activitatii Justitiei, ar trebui sa demisioneze imediat", declara Ponta, in iunie 2014.
16 feb, 12:22
Varanul Democrat
restul .....e bagat sub pres?
Curtea de Conturi a realizat anul trecut un audit care a descoperit nereguli in cheltuirea banilor publici pe sisteme IT la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Ministerul a incheiat in 16.10.2009 cu 2K Telecom (firma controlata de familia deputatului Sebastian Ghita) un contract pentru realizarea unui Call Center, pe o durata initiala de 26 de luni, si care la momentul auditului nu era inca functional, arata Curtea. Implementarea contractului, care conform datelor din SEAP are o valoare de peste 4,91 milioane euro, a fost prelungita, prin 11 acte aditionale, pana la sfarsitul lui 2014. Un alt contract de peste 9,04 milioane euro a fost semnat de MAI cu Ericsson Romania in 8 aprilie 2010 si desi era pe o perioada de 20 de luni, ulterior, prin noua acte aditionale, punerea in functiune a sistemului a fost prelungita pana in octombrie 2015, sustine raportul Curtii de Conturi.
16 feb, 13:07
Varanul Democrat
continuare.....tot sub pres...
Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli petrecute in 2013 la Ministerul Dezvoltarii, fiind incalcate atat prevederile legale privind achizitiile publice, cat si cele privind finantele publice. In cadrul auditului realizat in 2014 pentru anul 2013, s-a constatat ca in cazul Ministerului Dezvoltarii condus de Liviu Dragnea, mijloacele electronice pentru procedurile de achizitii publice directe au fost folosite in proportie de doar 20,4%, fata de un minim de 40% prevazut de legislatie. De asemenea, Ministerul Dezvoltarii a beneficiat, cu incalcarea legislatiei in vigoare, de 150 milioane de lei din fondul de rezerva bugetara. Curtea de Conturi a mai descoperit ca Ministerul Dezvoltarii a finantat proiectarea a 60 de obiective de investitii, insa nu si executia lucrarilor. Astfel, pentru 60 de lucrari de reabilitare a unor drumuri judetene si locale s-au platit in mod inutil 10,2 milioane de lei pentru proiectari.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ