Deputatul Ioan Oltean află pe 9 decembrie dacă va fi ARESTAT
Procurorii DNA cer Parlamentului României încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorecu, implicaţiîntr-un dosar de retrocedări ilegale.
UPDATE 14.50 Ioan Oltean va afla pe 9 decembrie dacă poate fi arestat. Parlamentarii vor vota atunci solicitarea DNA de reţinere şi arestare a deputatului în dosarul retrocedărilor ilegale. Dosarul lui Ioan Oltean are peste 1.300 de pagini.
Vacanţa de 1 decembrie a amânat o decizie pe arestarea lui Ioan Oltean. Pentru că luni şi marţi deputaţii sunt liberi, Comisia Juridică ar putea discuta dosarul lui Ioan Oltean începând de miercuri.
UPDATE Liderul PNL, Vasile Blaga, a declarat vineri că Ioan Oltean şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al liberalilor.
Imediat ce a aflat că este vizat de DNA, Oltean a demisionat din conducerea PNL, după cum anunţă copreşedintele Vasile Blaga.
"Vă anunţ că domnul Oltean şi-a depus încă de ieri dimineaţă demisia din funcţia de vicepreşedinte al partidului", a declarat Blaga, vineri,
Şefa DNA, Laura Codruța Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, ambii de la PNL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedări ilegale.
Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), este urmărit penal de procurori pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Deputatul Ioan Oltean este acuzat de trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
CITEŞTE ŞI Fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean, reținută de DNA
Procurorii anticorupţie şi-au motivat cererea astfel:
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii".