DNA cere sesizarea Camerei Deputaţilor în vederea arestării preventive a deputatului Coman
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis către PÎCCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman.
"În urma sustragerii acestuia de la urmărirea penală, prin aceea că a fugit cu autoturismul în care se afla în momentul infracţiunii flagrante, joi, învinuitul a fost prins. Ulterior, procurorul-şef al DNA a transmis către PÎCCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Cererea a fost înaintată în conformitate cu prevederile art. 72 alin 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au început urmărirea penală faţă de deputatul Gheorghe Coman, preşedinte al organizaţiei judeţene Buzău a PC, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-o formaţiune politică, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Deputatul Gheorghe Coman, fost parlamentar PPDD, a fost ales pe 14 decembrie preşedinte al filialei PC Buzău.
Potrivit comunicatului, 'există date şi indicii potrivit cărora, în perioada noiembrie - decembrie 2013, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul partidului din care face parte, învinuitul Coman Gheorghe a solicitat unui denunţător, persoană cu funcţie de conducere în Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică respectivă (care la nivel politic ,,revenea' partidului respectiv), diverse servicii, precum şi remiterea unor foloase materiale necuvenite. Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău'.
În perioada 9-16 decembrie, în acelaşi context, învinuitul Coman i-a solicitat denunţătorului să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferentă evenimentului organizat la data de 14 decembrie, în municipiul Buzău, cu ocazia conferinţei având ca scop alegerea conducerii judeţene a respectivei formaţiuni politice (eveniment la care a şi fost învestit în funcţia de preşedinte), respectiv suma de 3.140 lei.
De asemenea, potrivit procurorilor, suma a fost primită de Coman la data de 18 decembrie când a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie.