DNA, cu ochii pe cei trei deţinuţi care au minţit pentru avocatul Cocaină
Trei persoane din judeţul Călăraşi, aflate în prezent în executarea unor pedepse privative de libertate, au fost trimise în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi de favorizare a făptuitorului, în stare de recidivă.
Potrivit unui comunicat al DNA, cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, sunt acuzaţi că au depus mărturie mincinoasă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti, în care unul dintre inculpaţi este avocatul argeşean Aurică Cocaină, transmite Agerpres.
"La data de 15 ianuarie 2015, inculpaţii Vlad Doru, Vlad Gherghina şi Vlad Costel, cu ocazia audierii în calitate de martor, într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti, (...) privind pe inculpaţii Cocaină Aurică şi Popescu Constantin (...), au făcut afirmaţii mincinoase, aflate în vădită contradicţie cu cele cunoscute de ei şi cu derularea reală a faptelor. Din modul în care au acţionat cei trei inculpaţi a rezultat faptul că, prin afirmaţiile făcute în faţa instanţei de judecată, au dat un ajutor direct şi concret inculpaţilor Cocaină Aurică şi Popescu Constantin, în scopul îngreunării şi împiedicării tragerii la răspundere penală a acestora din urmă", se precizează în comunicat.
După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Piteşti.
Unul dintre cei trei inculpaţi, Costel Vlad zis Ţaganu, un cunoscut recidivist din Călăraşi ce avea condamnări pentru infracţiuni cu violenţă comise în România şi Spania, a fost ajutat în 2010 de avocatul Aurică Cocaină să fie eliberat din arest preventiv, într-un dosar în care era cercetat pentru spargerea unei case de schimb valutar din municipiul Curtea de Argeş.
Citeste si: DEZVĂLUIRE BOMBĂ! Fostul ofițer SRI surprins cu Băsescu: Corupţii pot să scape de puşcărie din cauza SRI
Aurică Cocaină, avocat în cadrul Baroului Argeş, a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2014 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi un al doilea inculpat, omul de afaceri Constantin Popescu, acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor DNA, în prima jumătate a anului 2010, Cocaină i-a pretins unei persoane (Costel Vlad zis Ţaganu - n.r.), direct sau prin intermediar, în repetate rânduri, suma de 50.000 de euro, avocatul lăsând să se înţeleagă că va interveni pe lângă unii judecători, astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, să fie pusă în libertate.
În următoarele luni, avocatul şi complicele său au reluat, de mai multe ori, solicitarea adresată rudelor inculpatului de a plăti suma de 50.000 de euro. În perioada respectivă, atât Judecătoria Curtea de Argeş, cât şi Tribunalul Argeş, au decis la fiecare termen legal menţinerea măsurii arestării preventive în cazul clientului lui Aurică Cocaină.
Cei 50.000 de euro i-au fost înmânaţi intermediarului Constantin Popescu abia în data de 24 octombrie 2010, iar la două zile după efectuarea tranzacţiei, Tribunalul Argeş a admis recursul declarat de inculpatul asistat de avocatul Cocaină şi a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Prin aceeaşi decizie, recursurile declarate de ceilalţi inculpaţi din dosar au fost respinse ca nefondate.
Costel Vlad nu a scăpat însă de condamnare în dosarul în care era judecat. Prin sentinţa penală din 16 mai 2011 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş, rămasă definitivă la 21 decembrie 2011, clientul avocatului Cocaină a primit 14 ani de închisoare, din care a fost dedusă perioada reţinerii şi arestării preventive.
Dosarul în care sunt judecaţi Aurică Cocaină şi Constantin Popescu s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti până în ianuarie 2015, când cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Bucureşti.