DNA: Drepturile băneşti TV ale Gloriei Bistriţa au ajuns la soţia lui Mircea Sandu
Procurorii anticorupţie susţin, în rechizitoriul prin care i-a trimis în judecată pe Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi pe Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, că LPF, în anul 2010, a trimis drepturile băneşti TV ale clubului Gloria Bistriţa soţiei învinuitului Mircea Sandu şi nu clubului sportiv.
Procurorii vorbesc despre motivele hotărârii Comitetului Executiv al FRF de excludere a FC 'U' Craiova, care s-ar fi bazat şi pe faptul că formaţiunea sportivă craioveană a indus în eroare Liga Profesionistă de Fotbal, în sensul că a cerut şi a obţinut drepturile TV cuvenite în contul altei societăţi decât clubul sportiv, singurul îndrituit a le primi.
'Sub acest aspect este de precizat că Liga Profesionistă de Fotbal şi în anii anteriori a dat drepturile cuvenite din TV tot la altă societate, alta decât clubul sportiv, stare de fapt cunoscută îndeaproape şi acceptată ca atare de către ligă. Că este aşa, se probează şi prin următoarele: Liga Profesionistă de Fotbal a trimis drepturile TV cuvenite unor cluburi sportive, în anii 2010-2011, anume Oţelul Galaţi, Steaua Bucureşti, CFR Cluj şi Unirea Urziceni, la alte persoane juridice, altele decât cluburile sportive afiliate (...) Ba mai mult, Liga Profesionistă de Fotbal, în anul 2010, a trimis drepturile băneşti TV ale clubului Gloria Bistriţa persoanei fizice (...), soţia înv. Mircea Sandu, deci nu clubului sportiv', se arată în rechizitoriu.
Potrivit anchetatorilor, este greu de înţeles că se impută încălcarea doar pentru 'U' Craiova, nu şi celorlalte situaţii precizate, şi se arată că susţinerile au fost făcute pentru a-i determina pe ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal să ia această decizie.
Procurorii DNA explică scoaterea de sub urmărirea penală a membrilor Comitetului Executiv al FRF prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 în care s-a hotărât excluderea 'U' Craiova, afirmând că au avut 'pur şi simplu un rol decorativ'.
Rechizitoriul informează că membrii Comitetului Executiv au primit materialele, raportul consilierului juridic al Federaţiei Române de Fotbal, în ziua respectivă, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, aşa cum au precizat unii dintre membri: 'le-am găsit pe scaune'.
'Aceştia şi-ar fi exercitat votul numai ca urmare exercitării influenţei şi autorităţii de către Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, conducătorii Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză, referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă', se mai arată în documentul citat.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, luni, trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi a lui Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii profesioniste de Fotbal şi vicepreşedinte FRF, în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova.
Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi au fost deferiţi justiţiei pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru precum şi a persoanelor juridice fără scop patrimonial.
De asemenea, au fost deferite justiţiei şi Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi sustragere de sub sechestru.