DNA: Şeful SJA Prahova a primit 20.000 de euro mită pentru a interveni în rezolvarea unui dosar
Şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Prahova, Constantin Ispas, a primit 20.000 de euro de la un denunţător, în vederea soluţionării favorabile a unui dosar în care acesta era cercetat, potrivit referatului prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a poliţistului.
Constantin Ispas s-ar fi angajat să intervină pe lângă un ofiţer al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Emanuel Saghel, care instrumenta respectivul dosar, conform aceleiaşi surse.
Prima întâlnire dintre denunţătorul Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) şi şeful SJA Prahova a avut loc în aprilie 2010, fiind intermediată de o cunoştinţă comună, omul de afaceri Valentin Vasile Şchiopulescu.
"La scurt timp, Şchiopulescu Valentin Vasile i-a înlesnit martorului-denunţător întâlnirea solicitată, la un punct de lucru - balastieră - situat pe raza localităţii Râfov, judeţul Prahova (...). Cu ocazia discuţiilor purtate, Ispas Constantin a pretins denunţătorului suma de 10.000 euro, ca şi preţ al intervenţiei sale la ofiţerul coordonator din cadrul BCCO Ploieşti, respectiv Saghel Emanuel", se arată în referatul DNA.
Denunţătorul a declarat că după câteva zile, la solicitarea lui Ispas, s-a întâlnit cu acesta în apropierea de Ploieşti, unde i-a remis personal suma de 10.000 euro, poliţistul asigurându-l că problema lui se va rezolva, iar el să stea liniştit.
"Ulterior, spre finalul anului 2010, martorul denunţător îngrijorat că urmărirea penală continuă în cadrul dosarului penal, a solicitat lui Şchiopulescu Valentin Vasile să-i aranjeze o nouă întâlnire cu Ispas Constantin. Cu această ocazie, Ispas Constantin l-a asigurat pe martor că a discutat personal cu Saghel Emanuel, şeful structurii ce instrumenta dosarul penal şi că acesta îi va fi soluţionat favorabil", se mai menţionează în documentul citat.
Cu aceeaşi ocazie, Ispas i-a solicitat denunţătorului să sprijine financiar o firmă deţinută de doi prieteni ai săi, prin acordarea unui împrumut între societăţi.
A doua tranşă de 10.000 de euro i-ar fi fost înmânată lui Constantin Ispas în februarie 2011, chiar la domiciliul acestuia.
După ce denunţătorul a fost arestat preventiv, soţia lui Ana Ruxandra Stanciu, cercetată şi ea în acelaşi dosar, i-a cerut în repetate rânduri şefului SJA Prahova să-i restituie cei 20.000 de euro, însă fără succes, poliţistul cerându-i să aibă răbdare, că situaţia se va rezolva.
Soţii Stanciu făceau parte dintr-o grupare infracţională care frauda firme de leasing, fiind condamnaţi în iunie 2014 la închisoare cu executare.
Astfel, instanţa de judecată l-a condamnat pe liderul grupării, Nicolae Stanciu, fost Ceapchie, ginere al consilierului municipal PDL Marilena Stanciu, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu un prejudiciu de 1.582.508 euro şi spălare de bani. Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi soţia acestuia, Ana Ruxandra Stanciu, şi fiul lui, Ceapchie Mădălin, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
Constantin Ispas, şeful SJA Prahova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupţie, după ce Tribunalul Prahova a admis propunerea procurorilor DNA.
În acelaşi dosar, ofiţerul de poliţie judiciară Emanuel Saghel, care este şef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, a fost plasat sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Ispas este cercetat pentru luare de mită, trafic de influenţă (trei infracţiuni), spălare de bani, cercetare abuzivă, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.