Doctor Menci ne spune cum ar trebui să înceapă masa de Paşte: cu SALATĂ
Masa de Paste ar trebui sa inceapa cu salate, care pregatesc sistemul gastro-intestinal pentru a putea digera mancarurile grele; ex: salata verde de cruditati sau de legume specifice anotimpului – urzici, leurda, papadie.
Postul Pastelui este aproape de final; in aceasta perioada am mancat alimente mai usoare si reduse cantitativ, drept pentru care trebuie sa fim moderati si sa facem treptat trecerea la mancarurile grele, caracteristice sarbatorii de Paste: oua rosii, drob, ciorba si friptura de miel, stufat, cozonac si Pasca, scrie doctormenci.ro.
Masa de Paste ar trebui sa inceapa cu salate, care pregatesc sistemul gastro-intestinal pentru a putea digera mancarurile grele; ex: salata verde de cruditati sau de legume specifice anotimpului – urzici, leurda, papadie. Acestea sunt foarte sanatoase, avand efecte detoxifiante puternice. Apoi, putem manca o portie de drob, dupa care facem o pauza de o ora in care bem un ceai (verde, de papadie, digestiv etc) sau alta bautura nealcoolica si ne plimbam, facem miscare. Dupa o ora mancam un alt fel, de exemplu friptura, la care asociem legume la gratar si/sau muraturi in saramura, care usureaza digestia.
Obiceiul oamenilor de a manca in noaptea de Inviere dupa ce se intorc de la Biserica nu este unul sanatos. In traditia crestina masa de Paste incepea a doua zi, dupa ce erau sfintite bucatele, si nu noaptea. Nu este indicat sa mancam noaptea deoarece organismul trebuie sa faca altceva in timpul noptii (si anume sa se detoxifice). Mancatul noaptea este nociv, la fel si stropirea mancarurilor grase cu alcool.
In combinatie cu felurile traditionale din carne de miel si cu cozonacul, bauturile alcoolice pot crea reale probleme de sanatate. Cel mai bun vin este cel rosu, cat mai natural. Vinul de calitate nu se bea sprit, adica amestecat cu apa minerala sau plata.
Dupa masa, pentru a evita problemele digestive, este bine sa avem in casa suplimente alimentare cu enzime digestive (ex: ghimbir, anghinare, papaia, ananas), care usureaza digestia.
Cozonacul – un aliment de consumat doar la sarbatoare
Pentru a ne putea bucura din plin de preparatele traditionale trebuie sa degustam mancarea cu moderatie, cu intelepciune si sa respectam cateva reguli simple. Este ideal ca deserturile sa fie pregatite in casa, sa putem controla astfel calitatea ingredientelor si nu sa alegem dulciuri gata facute din supermarketuri, care vin la pachet si cu multe E-uri surpriza. Cozonacul este un dulce traditional care se consuma de 2 ori pe an, ceea ce este suficient. Acesta are foarte multe calorii si o incarcatura glicemica ridicata, nefiind indicat supraponderalilor si obezilor.