Doi ani cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Cum arată bilanțul celui mai contestat ministru
Tudorel Toader a promis laconic că își prezintă, luni, raportul de activitate după doi ani la cârma Ministerului Justiției. Ministrul nu a făcut niciun anunț până luni la prânz, surse citate de Realitatea TV spunând că Tudorel Toader se va întâlni în a doua parte a zilei cu premierul Viorica Dăncilă.
Tudorel Toader este cel mai controversat ministrul din ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, deciziile sale scoțând în stradă sute de mii de români. Ultima ordonanță de urgență pe justiție a întors cu capul în jos lumea magistraților, procurorii și judecătorii trecând la proteste fără precedent în toată țara.
Tudorel Toader şi-a început mandatul de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, în februarie 2017, înlocuindu-l pe ministrul "Altă întrebare", Florin Iordache, promotorul OUG 13.
În iunie 2017, și-a înaintat demisia din funcție, în semn de solidaritate cu majoritatea membrilor cabinetului. Ulterior, Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură, iar Toader a fost reînvestit în funcția de ministru al Justiției în Cabinetul Tudose.
După ce și Mihai Tudose a fost debarcat din fruntea Executivului, Tudorel Toader și-a păstrat funcția și în Guvernul Dăncilă.
În timpul mandatului său s-au produs modificări importante în justiție, care nu au fost primite deloc bine de majoritatea magistraților.
De-a lungul activității de ministru, Tudorel Toader a avut un rol important în modificările din justitie din ultimii doi ani: pachetul de legi ale justitiei, demiterea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazar, înființarea Sectiei de anchetare a magistratilor, modificarea Codurilor penale, eliberarea deținuților prin Recursul compensatoriu.