DOISPREZECE PAŞI prin care să te fereşti de cancer: ce trebuie să faci
Un stil de viata sanatos este esential pentru prevenirea aparitiei diverselor forme de cancer, dar ce inseamna mai exact un stil de viata sanatos? La aceasta intrebare au raspuns experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii care au conceput si un ghid de 12 pasi ce poate ajuta pe oricine sa se fereasca de boala secolului XXI, informează RomâniaTv.
Expertii OMS sustin ca, intr-o masura foarte mare, depinde de fiecare in parte cat poate sa-si reduca riscul de aparitie a cancerului. Cum depinde? Prin obiceiurile adoptate zilnic care constituie, in esenta, stilul de viata al fiecaruia.
Anual, doar in Europa sunt diagnosticate 2,5 milioane de cazuri noi de cancere, atrage atentia medicul Joachim Schuez, profesor cercetator in cadrul Agentiei de Cercetare a Cancerului aferenta OMS. In opinia lui, un set simplu de 12 recomandari poate inclina balanta in favoarea sanatatii si, implicit, in defavoarea riscului de aparitie a cancerului. Profesorul Joachim Schuez a atras atentia ca se poate reduce pana la jumatate riscul de cancer daca renuntam la fumat, daca ne mentinem o greutate corporala normala, daca mancam produse din cereale integrale, fructe si legume si daca facem miscare regulat. Iata care sunt cele 12 puncte ale ghidului pentru a te feri de cancer, elaborat de experti din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
IATA care sunt acestea:
1. Nu fuma. Nu utiliza nicio forma de tutun
2. Nu permite fumatul in casa si la locul de munca. (Fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni, in medie, pe an, potrivit OMS)
3. Mentine-te la o greutate corporala adecvata inaltimii tale
4. Fa miscare in fiecare zi, limitand timpul efectiv petrecut pe scaun
5. Adopt un regim alimentar sanatos, bogat in cereale integrale, si limiteaza aportul de mancare bogata in calorii, dar si de bauturi si carnuri procesate industrial
6. Limiteaza semnificativ consumul de alcool (orice tip de alcool)
7. Redu perioada de expunere la soare si foloseste intotdeauna o crema cu factor de protectie solara foarte ridicat. Nu apela niciodata la solar pentru bronz.
8. Asigura-te ca la locul de munca esti protejat de diverse substante cancerigene
9. Descopera care sunt sursele de radiatii cu radon din propria casa si elimina-le sau macar redu-le
10. Alaptatul reduce riscul aparitiei cancerului la mame
11. Asigura-te ca copiii tai fac vaccinele impotriva hepatitei B si a virusului HPV
12. Anual, fa-ti consult medical pentru depistarea cancerului la colon, la san si uterin