Dosar Colectiv: Persoanele vătămate cer introducerea în proces a statului român pentru plata daunelor
Mai mulți avocați care reprezintă victimele incendiului de la Colectiv au solicitat marți, la Judecătoria Sectorului 4, introducerea ca părți responsabile civilmente a Ministerului Sănătății și statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanța le va stabili la finalul procesului.
La termenul de marți al procesului în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu — o parte dintre avocați au cerut introducerea în proces a statului român, pentru că bunurile inculpaților nu acoperă daunele pe care le cer persoanele vătămate.
"Bunurile pe care le au inculpații nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele. Doar statul poate să ofere cuantumul pecuniar, pentru a asigura părțile vătămate că li se va face dreptate", a declarat unul dintre avocați.
Un alt avocat a susținut că, după tragedia de la Colectiv, multe persoane au decedat ca urmare a unui ordin dat de ministrul Sănătății, prin care a fost refuzată trimiterea în străinătate a pacienților care nu puteau fi tratați în spitalele din România. De asemenea, a spus el, ministerul de resort nu a luat măsurile necesare pentru ca în spitalele din țară pacienții să fie tratați corespunzător.
"Statul român nu și-a respectat obligațiile constituționale de a-și proteja cetățenii. (...) La Spitalul de Arși, un bloc operator nu era funcțional", a afirmat avocatul.
Judecătorul care se ocupă de acest caz a anunțat că se va pronunța pe cererea de introducere a statului român în proces la următorul termen din 4 aprilie.
Tot atunci, va fi discutată și o excepție de neconstituționalitate ridicată de Ministerul de Interne.
Cei trei patroni ai clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu — au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Dosarul a fost trimis în instanță de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfășurat în camera preliminară.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".
Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire, suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL".