Dosar penal pentru instigarea la violențe la mitingul din 10 august
Românul care s-a autointitulat "adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august" și care a incitat la violențe la mitingul diasporei din 10 august a fost luat în vizor de procurorii DIICOT. Pe numele lui Ovidiu Grosu s-a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică. El nu va avea voie să participe la protest și nici să acorde interviuri.
Românul care i-a îndemnat, în cadrul unui interviu televizat, pe viitorii participanți la mitingul din 10 august să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora are dosar penal începând de azi.
În urmă cu două zile, Ovidiu Grosu declara la Sinteza zilei, pe Antena 3: "Eu am organizat mișcarea cu diaspora, am conceput această acțiune pe plan orizontal. Nimeni nu va veni să ne facă bine, binele ni-l facem noi". El a dat și alte detalii ale "strategiei" sale, insistând asupra unui aspect — pe 10 nu e un miting, e o "revoluție", iar protestul pașnic... "nu este o variantă"!
"Eu vorbesc de o revoluție, nu de un protest. (...) Flăcări, fum și sânge pe străzi — nu există altă variantă", a spus Ovidiu Grosu.
Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu și l-au băgat pe protestatarul violent în control judiciar.
La data de 07 august 2018, procurorii DIICOT - Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în seara zilei de 06.08.2018, în cadrul unei emisiuni difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului OVIDIU GROSU pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat "adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august", i-a îndemnat pe viitorii participanți la manifestare să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora.
Verificările întreprinse în cauză au relevat faptul că, înscriindu-se pe aceeași linie a demersurilor de instigare publică la săvârșirea de acte de violență împotriva reprezentanților autorităților chemate să asigure desfășurarea în condiții de siguranță a manifestației organizate a avea loc în data de 10.08.2018 în municipiul București, numitul Ovidiu Grosu a îndemnat publicul verbal şi scris să săvârșească în condițiile Legii nr.535/2004 infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere.
Prin ordonanţa din data de 08.08.2018 procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Grosu Ovidiu, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr.535/2004, cu referire la art.32 alin.1 lit.a) și c) din Legea nr.535/2004.
La aceeaşi dată, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Grosu Ovidiu, pentru un termen de 60 de zile, de la data de 08.08.2018 și până la data de 06.10.2018, pe durata controlului judiciar inculpatul urmând să respecte, printre altele, urmatoarele obligații:
- să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze internetul);
- să nu depășească limita teritorială a județului de reşedinţă decât cu încuviințarea prealabilă a D.I.I.C.O.T.
- să nu acorde interviuri;
- să nu participe la adunări publice;
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
De asemenea, inculpatului i s-a atras atenția cu privire la faptul că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.