Dosarul ICA. Procesul lui Dan Voiculescu, amânat pentru 1 iulie
Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi, pentru 1 iulie, dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care inculpat este şi Dan Voiculescu.
Motivul amânării a fost faptul că doi dintre inculpaţi, Popa Corneliu şi Petre Alexandru, nu au avut avocaţi, astfel încât la termenul următor ei vor fi reprezentaţi de avocaţi din oficiu.
De asemenea, la 1 iulie urmează să fie discutat şi modul de compunere a completului de judecată.
La termenul de marţi al procesului, unul dintre cei doi judecători ai completului, Florică Duţă, a ridicat din oficiu o problemă de procedură, şi anume modul în care a fost constituit acest complet.
Iniţial, completul era format din Florică Duţă şi Stan Mustaţă. Ultimul a fost arestat pentru corupţie şi înlocuit de judecătoarea Luminiţa Cristiu-Ninu, însă şi aceasta din urmă a fost înlocuită de judecătoarea Carmen Constanţa Balaci.
Aceste înlocuiri au fost decise de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti.
Florică Duţă a ridicat marţi o problemă de procedură, şi anume dacă acest dosar nu ar trebui trimis la un alt complet, prin repartizare aleatorie.
Problemele cu acest complet ar putea continua şi în perioada următoare, deoarece Florică Duţă a depus recent la CSM o cerere de pensionare.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC 'Bioprod' SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.