Dosarul lui Traian Băsescu, "Demisia în 5 minute", trimis la Parchetul General
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis ca dosarul în care un bărbat din Craiova l-a reclamat pe fostul preşedinte Băsescu că, în 2007, a afirmat că va demisiona în cinci minute şi nu s-a ţinut de cuvânt, să fie înaintat Parchetului General, potrivit România TV.
Judecătoria Sectorului 5 a decis, în decembrie 2015, redeschiderea Dosarului "Demisia în 5 minute". Instanţa a admis astfel cererea depusă de Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru declarația făcută de fostul preşedinte în 2007, în contextul demersurilor de suspendare din funcție.
Dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 după ce, în 9 octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a stabilit că Judecătoria este competentă să analizeze şi să dea o soluţie cererii Parchetul instanţei supreme de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul în care un bărbat din Craiova l-a reclamat pe fostul preşedinte Traian Băsescu că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona, aşa cum afirmase.
Traian Băsescu a declarat la ultima înfăţişare de la Judecătoria Sectorului 5, pe 26 noiembrie 2015, că i se reproşează că a făcut "declaraţia politică legată de demisia în 5 minute, dar acesta a revenit în aceeaşi zi anunţând că nu mai demisionează".
Fostul şef de stat a mai spus atunci, că înaintea redeschiderii dosarului de urmărire penală, Parchetul General ar fi putut să studieze Constituţia şi deciziile CCR. "Cred că înainte de a cere redeschiderea dosarului de urmărire penală, Parchetul General ar fi putut să studieze şi Constituţia României şi deciziile CCR. Nu au avut timp să citească. Mergem la Parchet cu Constituţia şi deciziile CCR care dau deplină libertate preşedintelui României la declaraţii politice, atitudini, poziţii, exprimarea unor puncte de vedere care vizeaza nu doar ţara, dar şi pe el însuşi", a precizat Traian Băsescu.
Parchetul General a deschis acest dosar pe numele lui Traian Băsescu pe baza unei plângeri depuse împotriva fostului președinte de Ioan Șerb. Inițial, cererea Parchetului a fost trimisă la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei sectorului 5.
Pe 17 aprilie 2007, Băsescu a afirmat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute. "În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional", spunea atunci șeful statului, într-o declarație de presă.
Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona. Parchetul General a deschis mai multe dosare penale pe numele lui Traian Băsescu în urma unor plângeri depuse împotriva lui de diverse persoane.