Dosarul referendumului: Şapte inculpaţi vor să muncească în folosul comunităţii
Sapte inculpati judecati alaturi de Liviu Dragnea in dosarul referendumului au fost intrebati, vineri, de judecatorii instantei supreme daca ar accepta sa presteze munca in folosul comunitatii in cazul unei eventuale condamnari si au raspuns afirmativ, mentionand totodata ca sunt nevinovati.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a reluat, vineri, dezbaterile procesului in care Liviu Dragnea este judecat, alaturi de alte zeci de persoane, in dosarul fraudelor ce ar fi fost facute la referendumul din 2012 legat de suspendarea presedintelui Traian Basescu.
La acest termen, instanta a audiat aproape 30 de persoane - martori si o parte dintre inculpati.
Inculpatii au aratat pe rand, in fata judecatorilor, ca nu au comis ilegalitatile de care sunt acuzati si ca in ziua referendumului, care a fost una foarte calduroasa, au iesit in dese randuri din sectiile de votare, fie pentru a fuma, fie pentru a se racori. In acest context, ei au lasat de inteles ca nu ar fi facut modificari in liste, asa cum sustin procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
La finalul fiecarei declaratii, instanta a intrebat inculpatii daca, in cazul unei eventuale condamnari, ar fi de acord sa presteze munca in folosul comunitatii. Toti cei sapte inculpati audiati vineri au raspuns afirmativ, dar au mentionat ca spera sa nu se ajunga la o decizie de condamnare, intrucat ei sunt nevinovati.
Judecatorii vor relua dezbaterile in acest dosar la 13 septembrie, cand va continua audierea martorilor si a inculpatilor.
Liviu Dragnea a lipsit de la termenul de vineri.
Instanta suprema a inregistrat, la 7 octombrie 2013, acest dosar, in care sunt judecati Liviu Dragnea si alte 74 de persoane.
Potrivit rechizitoriului, Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
Sotii Marius Marinel si Simona Cristina Predut, care au fost judecati prin procedura simplificata dupa ce si-au recunoscut vinovatia, au fost condamnati, in 27 ianuarie, la cate un an si patru luni de inchisoare cu suspendare.