DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Procurorii au primit un AJUTOR URIAȘ de unde se așteptau cel mai puțin
Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure ce ar fi fost retrocedate ilegal, nota în agendă şi înregistra pe ascuns discuţiile cu complicii, oferind astfel procurorilor, fără să vrea, probe în dosarul în care este judecat alături de Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
Dosarul retrocedărilor. Informaţiile privind agenda în care nota Sturdza şi înregistrările ambientale făcute de el sunt menţionate în rechizitoriul prin care acesta a fost trimis în judecată, alături de Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte persoane.
Înregistrările, spun anchetatorii, au o valenţă probatorie mare, în contextul în care se coroborează atât cu notele făcute de Gheorghe Paltin Sturdza în agenda personală, şi aceasta ridicată la percheziţii şi devenită probă la dosar, cât şi cu restul probelor proprii ale DNA, precum interceptări, declaraţii de martori, inculpaţi sau denunţuri.
Citește și: Adevăratul BARON MUNCHAUSEN din stenogramele Dosarului retrocedărilor
În rechizitoriu, procurorii redau, în ordine cronologică, însemnările făcute de Sturdza în agenda sa, unele explicaţii lămuritoare ţi o parte din respectivele înregistrări ambientale:
23 ianuarie 2008
"Cu Adam întâlnire cu Baronul la Intercontinental
- Baronul a spus dacă vrem să vindem drepturile litigioase la păduri ?
Gabi a întrebat cine va cumpăra drepturile după ce am pierdut la prima instanţă.
- Baronul a răspuns că se găsesc oameni. (ar fi spus "MAFIA")
După aceea a venit Adam. Baronul a spus că Vasiliu a fost de accord cu formularea lui Adam. Apoi Adam i-a dictat declaraţia lui Christopher. Baronul a spus că o va trimite prin Fax lui Adam şi mie prin e-mail, are toate actele de stare civilă Chris.
A mai spus că Stirbey a vândut drepturile litigioase la păduri cu 1100 E la HA. ( fila nr. 19 )"
15 decembrie
"Dupa masa la restaurant cu Adam şi Roxana discutat şi corectat lucrarea pt. CEDO şi posibilitatea de a revizui: dacă găsim actul 116 din 1871 şi pt. că se ignoră probele ’ nu ia ". Această din urmă menţiune ”nu ia” se referă la o distincţie artificial creată de aceştia între o sintagmă din cuprinsul partajului de ascendent, în care Dimitrie Ghica se referă la ”nuda proprietate”, în timp ce Sturdza Paltin aprecia că trebuie citit ”nu ia proprietate”, interpretare care l-ar fi putut favoriza.
29 ianuarie 2009
"La Arhive Bacău
Obtinut actul cu procesul lui Maria contra Yvonne Ghica"
12 noiembrie 2009
"BRAŞOV - BRAZI - BUC - CONSTANŢA.
La Înalta Curte am depus cerere de urgentare a motivării pentru Castel.
Întâlnit pe Adam care a spus că se va ocupa de strămutare la Păduri pe 23.XI.09."»
23 noiembrie
"PROCES STRĂMUTARE ÎNALTA CURTE – PĂDURI
Înalta Curte la strămutare Completul 8
Preşedinte Costiniu Florin
Jud. Vrânceanu Romaniţa
Jud. Tarcea Cristina
Prânz cu Adam la Cabana Vânatorului
Foarte mulţumiţi de rezultatul procesului"
26 ianuarie 2010
"Dumbrăvanu a mai spus că cineva a spus că eu vand drepturile litigioase la păduri. am spus că s-a strămutat la Covasna şi am toate şansele.
Procurorii mai notează în rechizitoriu că la 6 iunie 2010, după ce sentinţa din 28 aprilie 2010 în procesul retrocedării, Sturdza a notat în agendă: "Discutat strategii cu revizuirea la păduri reclamaţii împotriva jud. de la Sf. Gheorghe". În 9 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, el a scris în aceeaşi agendă: "Adam a chemat şi a spus că la clinică (instanţă, în limbaj codificat - n.r.) nu e a?a de rău".
Paltin Sturdza a continuat să consemneze date despre mersul procesului privind retrocedarea dorită, întâlnirile pe acest subiect cu Adam şi locul acestora.
Citește și: DECIZIE: Cine sunt cei trimişi în judecată, în dosarul retrocedarilor ilegale de pădure
Procurorii au găsit printre însemnările lui Sturdza şi elemente ce ar demonstra implicarea unui judecător, în favoarea acestuia.
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul demisionar Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.
În acest dosar vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.