Dragnea: Facem o analiză privind posturile din administraţia centrală
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că se află în curs de finalizare o analiză referitoare la posturile din administraţia centrală, urmând ca apoi să fie introdusă regula de angajare "unu la unu".
"Sunt o serie de comune care din cauza regulii "şapte la unu" sau "unu la şapte" au ajuns într-o situaţie de nefuncţionare: primării cu trei sau patru angajaţi. Şi atunci, s-a stabilit ca pentru aceste localităţi să se asigure posturi până la limita inferioară a normativului de personal - şi este vorba de un număr de maximum o mie de angajaţi. Şi acum suntem în curs de finalizare a unei analize de a identifica posturi din administraţia centrală - şi vacante şi ocupate - care pot fi diminuate, în aşa fel încât per total sistem public să nu se mărească numărul de posturi. Şi cred că într-o săptămână finalizăm această analiză, după care dăm drumul la aceste angajări punctual, pe fiecare localitate aflată în situaţia respectivă, eliminăm posturile vacante şi din momentul acela introducem regula "unu la unu"", a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit vicepremierului, analiza vizează sistemul public în general - în administraţia centrală, pentru că administraţia locală are o analiză finalizată. Dragnea a menţionat că este vorba de o mie de posturi. "Unele s-ar putea să aibă oameni, altele nu", a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale.
"Situaţia cu cele 50 de comune, din câte ştiu eu, era realizată de la începutul anului, înainte de a se aproba împrumuturile din trezorerie pentru localităţi. Deci, situaţia nu este atât de gravă, în schimb, era obligatoriu să ieşim cu acest act normativ (n.r. - ordonanţa privind plata arieratelor locale), pentru că este un act normativ care ajută primarii gospodari şi responsabili - şi, slavă Domnului, sunt marea lor majoritate - şi îi opreşte pe ceilalţi care, din dorinţa poate de a face mai mult decât au plapuma, să înţeleagă că nu se poate, este o rigoare financiară care trebuie respectată. Pe de altă parte, are şi părţi bune, pentru că, dacă e o situaţie la o localitate de criză financiară sau e insolvenţă, furnizorii de utilităţi nu pot opri furnizarea de utilităţi şi asta e bine pentru populaţie", a arătat Dragnea, adăugând că trebuie plecat de la ideea că nu este declarată insolvenţa la nici o unitate administrativă.