Dragnea: "I-am rugat pe toţi sa fie mai rezervaţi cu ideile pe care le au"
La doar câteva ore după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara că plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului va opri o „industrie” a celor care au bulversat sistemul şi au pus statul în situaţia de a le plăti sume foarte mari, liderul PSD, Liviu Dragnea, evită să spună dacă susţine sau nu această măsură.
"Eu i-am rugat pe toţi să fie mai rezervaţi cu proiectele sau ideile pe care le au până nu se conturează proiectul complet în ce priveşte salarizarea (...) O să răspund la această întrebare când o să finalizăm toate discuţiile", a declarat, marţi, Liviu Dragnea.
Întrebat cum vede propunerea şefului Senatului, Călin Popeascu Tăriceanu, privind eliminarea venitului minim garantat şi dacă a purtat o discuţie cu acesta, privind acest subiect, Dragnea a răspuns negativ.
"Vom avea o întâlnire şi cu colegii din coaliţie, şi cu o parte din colegii din Guvern (...) Nu e o poziţie nouă, ci pe care o exprim de ani de zile ideea de a exista venitul minim garantat cu condiţia să fie direcţionat către cei care chiar nu pot munci", a spus Dragnea.
Pe de altă parte, întrebat dacă este mulţumit de evoluţia partidului pe care îl conduce, Dragnea a răspuns afirmativ, cu menţiunea că ar fi putut avea "o coerenţă mai mare atât în comunicarea guvernamentală, cât şi în activitatea parlamentară".
"Ceea ce, din păcate, nu există", a mai spus liderul PSD.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinea, cu puţin timp în urmă, că plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului va oprio „industrie” a celor care au bulversat sistemul şi au pus statul în situaţia de a le plăti sume foarte mari, dând asigurări că plafonarea nu va afecta foarte multe persoane.
„Este de fapt o înşelătorie a statului român, ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei, sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulţi. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul şi ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebuie să se limiteze la ceea ce le permitem”, declara Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a arătat că după scoaterea plafonului de 3.400 de lei, cât era în 2016, sistemul s-a transformat într-un „haos” şi că opţiunea sa personală pentru plafonul indemnizaţiei de creştere a copilului este de 8.000 de lei/lună, ea menţionând că aceasta ar fi cea mai bună variantă.
„Deocamdată analizăm, între 5.000 şi 10.000 lei va fi (plafonul, n.r.). Aşa cum v-am spus, sunt foarte puţine persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie. Probabil că cea mai potrivită variantă va fi undeva la 8.000 lei, care este o sumă foarte corectă”, a spus ministrul Muncii.Turcan: "O porcărie"
Pe de altă parte, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a catalogat această măsură drept "o porcărie" şi o încercare "disperată" a Guvernului care nu ştie cum să mai "strângă cureaua" pentru a acoperi majorările salariale.
"Pe fond este o porcărie, pentru că actualii guvernanţi trebuie să fie foarte preocupaţi mai ales din perspectiva majorărilor salariale pe care le promit de stadiul strângerii şi colectării veniturilor la buget (...) Ei nu înţeleg lucrul acesta şi sunt mai tentaţi să încurajeze formele de nemuncă, dovadă că nu se ating de partea de ajutoare sociale nemeritate de o bună parte dintre beneficiari, dovadă că limitează această idemnizaţie pentru creşterea copilului, blocând în felul acesta să se întoarcă în câmpul muncii mai multe mame care nasc, dar care doresc să îşi reia activitatea", a mai spus Turcan, adăugând faptul că plafonarea indemnizaţiei este o încercare "disperată" a Guvernului de a găsi fonduri pentru majorările salariale.