Dragnea, noi cercetări într-un dosar privind contractele Tel Drum. ICCJ a redeschis dosarul
Veşti proaste pentru Liviu Dragnea! Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar Tel Drum, care îl vizează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţă Realitatea Tv.
Ancheta urmează să fie derulată in rem pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul a fost clasat în 2013, iar în acea perioadă, Liviu Dragnea era preşedintele CJ Teleorman.
"Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. În temeiul art.335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 117/II-2/2018 din 03 iulie 2018, în dosarul nr.337/P/2009 (986/P/2014) al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei numai in rem şi numai cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248 Cod penal de la 1969. Menţine celelalte dispoziţii ale rezoluţiei din data de 14 octombrie 2013, respectiv cele referitoare la neînceperea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de stabilire cu intenţie a unei valori diminuate a activelor unei societăţi, prevăzută de art 10 lit. a) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, în sumă de câte 130 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 01 octombrie 2018", se arată în decizia instanței, notează stiripesurse.ro.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie şi are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală". Dosarul îl vizează pe Liviu Dragnea, dar şi pe alte persoane: Mugur Bătăuş, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victoriţa Păscuţu şi Marian Fişcuci. Dosarul vizează finanţarea din fonduri europene şi din bugetul Consiliului Judeţean Teleorman a unor contracte. Beneficiarul a fost firma Tel Drum. Potrivit portalului instanțelor de judecată, soluționarea cauzei a fost amânată.
Marian Fişcuci a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, în decembrie 2017, fiind acuzat de evaziune fiscală. De asemenea, Fişcuci este pus sub acuzare şi în dosarul "Tel Drum", în care este cercetat Liviu Dragnea. În dosarul "Tel Drum" sunt cercetaţi penal şi Mugur Bătăuş şi Victor Piperea, funcţionari în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman.
Cazul, închis în 2013 din lipsă de probe
Cazul a fost închis din lipsă de probe de procurorul DNA Paul Dumitriu, acum adjunct al şefului de secţie, Marius Bulancea. La acea vreme, Bulancea a declarat: „Nu au rezultat indicii temeinice care să confirme săvârşirea unei fapte de natură penală”, a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.
Înalta Curte a fixat termen pentru a discuta redeschiderea dosarului pe 26 septembrie 2018. Se pare că la baza motivelor invocate de procurorii anticorupție pentru redeschiderea acestui dosar ar sta raportul OLAF.
Surse: Dosarul închis vizează bucăţi din marekle dosar "Tel Drum"
Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că aceste dosare închise în 2013 vizează bucăţi din marele dosar Tel Drum, deschis în noiembrie 2017, în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de 5 infracţiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene şi constituire de grup infracţional organizat.
„Au fost mai multe redeschideri pentru a nu încurca ancheta în sensul că apărarea putea invoca autoritatea de lucru judecat. Nu ar fi motive să nu se confirme redeschiderile de urmărire penală deoarece, între timp, au apărut elemente noi. Raportul OLAF este doar un exemplu şi cel mai puternic. Nici cel mai corupt judecător nu poate să înlăture existenţa raportului OLAF”, a explicat un procuror.