"Salut decizia CCR privind creşterea veniturilor cu 15% pentru angajaţii din sănătate şi educaţie! Avem încredere că preşedintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017", este declaraţia lui Liviu Dragnea, pe pagina de Facebook, după decizia CCR.
Liviu Dragnea mai spune că "PSD a luat în calcul aceste majorări în proiectul de buget prezentat încă din campania electorală. Aşa cum am luat în calcul şi creşterea salariului minim la 1.450 lei începând tot cu 1 ianuarie".
Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate, este constituţională şi a amânat pentru vineri decizia pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.
Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituţionali.
"S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (...) Sunt constituţionale deci", a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.
În privinţa legii care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, Dorneanu a declarat: "Am amânat subiectul cu taxele pentru vineri la ora 11.00. Răspuns standard pentru aprofundarea analizării dosarelor, mai ales că am cerut nişte date de la cele două instituţii importante – televiziunea şi radio, răspunsurile le-am primit destul de târziu şi raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulţi dintre colegii noştri timp să analizeze toate aspectele".
Discuţii pe tema salariului minim
În ultima lună au avut loc mai multe întâlniri între patronate şi sindicate, toate pe tema salariului minim, însă nu s-a ajuns la niciun acord. În timp ce sindicatele propun un salariul minim de 1.450 de lei de la 1 ianuarie 2017, patronatele au venit în mai multe rânduri cu diferite variante.
Sindicatele și patronatele nu-au au reușit să ajungă la o variantă comună și au decis să meargă la reuniunea de luni a Consiliul Național Tripartit de Dialog Social cu "sume diferite", așteptând și o propunere din partea Guvernului.
"Ne-am reîntâlnit, s-au găsit câteva soluții, dar noi, sindicatele, și cei din partea patronală, nu ne-am întâlnit undeva la mijloc, așa că ne prezentăm cu două sume diferite în ședința de luni. Așteptăm să vedem și varianta Guvernului", a declarat Leonard Bărăscu, liderul Federației SANITAS, chiar înainte de alegerile parlamentare.
Acesta a subliniat că relaționarea cu patronatele a scos în evidență o apropiere a discuțiilor, dar că este necesar un mecanism la crearea căruia să contribuie și "cineva de specialitate, economic, social".