Dragoş Tudorache: USR e dominat de un combat intern obsesiv care consumă aproape întreaga energie a membrilor
Europarlamentarul Dragoş Tudorache, demisionar din Uniunea Salvaţi România, susţine că acest partid este "dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor", dar nu doreşte să facă din USR un adversar politic.
El a declarat însă că, în decizia de a pleca din USR, ce mai relevanţi sunt factorii externi partidului.
"Trăim momente istorice, tulburi, cu provocări şi priorităţi fără precedent în ultimii 80 de ani şi niciun partid politic actual nu pare capabil să cuprindă această realitate. Am avut o criză COVID, urmată de un război, iar suprapunerea acestor două cataclisme socio-politice schimbă radical faţa lumii. Vom avea o deteriorare a nivelului de trai în România şi în lume, vom avea o tranziţie energetică dură, avem deja o criză climatică în plină desfăşurare şi un foarte posibil nou război rece, care ne va situa la graniţa dintre o lume autocratică, construită în jurul Rusiei (şi foarte probabil al Chinei), şi o coaliţie a democraţiilor lumii", a scris Tudorache, miercuri, pe Facebook.
Europarlamentarul a punctat că nici un partid din România, "inclusiv USR", nu înţelege ce se întâmplă la nivel european sau internaţional şi "nu conectează corect societatea şi economia românească la fluxul de schimbări permanente şi rapide cu care se confruntă întreaga Europă". Acesta consideră discursul politic românesc unul "limitativ", care "deseori falsifică realitatea pentru a servi unui scop electoral de moment".
"Discutăm de mulţi ani problema justiţiei, care ar fi trebuit rezolvată de la integrarea europeană, de la cazul Năstase, Voiculescu sau Dragnea. Funcţionăm anacronic şi defazat de parametrii care cresc preţurile la nivel naţional şi nu înţelegem transformările sociale pe care le traversează restul continentului. Temele importante sunt tratate superficial şi traduse la nivelul unui şcolar de clasa a doua. Niciun partid din România, inclusiv USR, nu vorbeşte despre aceste lucruri, nu iniţiază cu societatea o dezbatere despre viitorul spre care ne îndreptăm. Eu, unul, nu am auzit, iar aceste realităţi cer răspunsuri şi soluţii politice.
E nevoie de oameni, de idei şi de proiecte care să aducă o altă abordare în pregătirea ţării pentru anii care vin", a subliniat Dragoş Tudorache.
În ceea ce priveşte motivele de ordin intern care l-au determinat să părăsească USR, europarlamentarul consideră că partidul este blocat la vârf şi nu face o opoziţie articulată la actuala coaliţie de guvernare.
"Suntem în opoziţie de mai bine de opt luni. Faptul că nu am fost în stare să generăm o soluţie de guvern din umbră, prin care să facem o opoziţie articulată la coaliţia PNL-PSD (de altfel, şi ea incapabilă să răspundă la nevoile imediate şi de termen lung ale societăţii) este un simptom foarte grav al blocării la vârf a partidului. Mai mult decât atât, ideea de a aborda formarea unei astfel de echipe învârtindu-ne în aceeaşi sferă a oamenilor loiali 'grupului' este şi ea simptomatică pentru logica greşită pe care funcţionează acum partidul. Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor şi împiedică partidul să articuleze soluţii şi politici serioase", a spus Tudorache.
El a arătat că ar fi putut să mai rămână în partid, de dragul membrilor, dar acest lucru ar fi însemnat lupte interne, adică mai multă "toxicitate".
"De dragul lor, al membrilor, aş fi putut sa mai stau. Opţiunile erau să dau mâna cu cei despre care cred că fac rău partidului, să plutesc într-o zonă de neimplicare şi să pretind că va fi bine sau să lupt. Evident că primele două opţiuni îmi sunt străine, la nivel structural şi principial. Iar lupta internă ar fi dus la mai multă toxicitate şi ar fi distrus complet proiectul politic (apropo de cei care ne acuză pe noi acum că vrem să rupem sau să distrugem USR). Rămân în USR mii de oameni minunaţi care merită nu doar respectul, dar şi sprijinul nostru atunci când e nevoie de el", a precizat parlamentarul european.
Potrivit acestuia, scopul proiectului politic pe care intenţionează să-l construiască este de a trece ţara prin crizele din următorii ani.
"Nu vrem să facem din USR un adversar politic, chiar dacă unii dintre cei ale căror acţiuni ne-au adus la această decizie vor decide să ne atace. Ce îmi doresc eu este să ne concentrăm energia pentru a reconstrui o bază serioasă de resurse pentru ţară. Oameni, idei, proiecte - ancorate în marile jocuri globale şi europene pe care le vedem şi le înţelegem foarte bine acum cu perspectiva din Parlamentul European şi pe care vrem să construim un proiect politic care să treacă ţara prin crizele următorilor ani", a conchis Dragoş Tudorache.