Dragoste cu năbădăi între Pippidi şi Băsescu
Sâmbătă seara ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Cotroceni o dezbatere între preşedintele Traian Băsecu şi preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi.
Într-un comunicat al SAR se arată că în întâlnirea de aproximativ o oră şi jumătate urmau să se vor discute subiecte precum Roşia Montană, dezamăgirea tinerilor din stradă, referendumul de anul trecut şi anticorupţia. Întrevederea trebuia să vină după ce, în ultimele luni, cei doi au început din ce în ce mai des să aibă declaraţii publice pozitive despre unul despre celălalt. De exemplu, într-un interviu din Adevărul din luna martie doamna Pippidi aprecia că „Băsescu e un om de o mare onestitate intelectuală“, în timp ce într-o emisiune de săptămâna trecută, preşedintele spunea despre liderul SAR că „ar fi un foarte bun ministru de Finanţe“.
Relaţia politică dintre cei doi este una ce datează din 2004, când Alina Mungiu-Pippidi a fost printre reprezentanţii societăţii civile care şi-au oferit sprijinul candidatului la prezidenţiale Traian Băsescu. Apoi a urmat neînţelegerea din 2009, când Alina Mungiu-Pippidi a refuzat să candideze la europarlamentare din partea PDL deoarece ar fi fost pe aceeaşi listă cu Elena Băsescu, gest caracterizat de şeful statului ca fiind neelegant. Acel moment a marcat o transformare a relaţiei publice dintre cei doi dintr-una eminamente pozitivă într-una ambiguă. De fiecare dată când Alina Mungiu-Pippidi a avut de atunci declaraţii pozitive la adresa preşedintelui, acestea au fost datorate unei acţiuni punctuale din partea șefului statului şi nu faptului că lidera SAR l-ar fi susţinut necondiţionat pe Băsescu.
Apoi au început mişcările de stradă din Piaţa Universităţii, legătura dintre Mungiu-Pippidi şi anumiţi lideri ai protestatarilor fiind una dovedită. Ea a fost cea care le-a sugerat liderilor Pieţei să se folosească de moment pentru a forma un partid politic. În raport cu aceleaşi evenimente de stradă, preşedintele s-a poziţionat în favoarea protestatarilor, declarând că "protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este fabricat", deşi de mai mulţi ani Băsescu a sprijinit demararea proiectului din Apuseni.
Discuția de sâmbătă poate reprezenta o tentativă de reapropiere Băsescu-Pippidi. Acest lucru poate deveni evident din modul în care, ca partener de discuţie, Alina Mungiu-Pippidi va face sau nu referiri la poziţionările anterioare ale preşedintelui pe problema Roşiei Montane. Dacă acestea nu vor fi prezente, atunci este evident că relaţia politică dintre şeful statului şi preşedintele SAR a revenit pe coordonate pozitive.