Dreapta portocalie: scame sau franjuri?
Deci, din franjuri și scame nu i-a scos pe ”disidenții” sau, cum mai sunt ei numiți, ”rătăciții” lui Băsescu. Grav este tabloul de ansamblu pe care-l descrie Blaga, cel al panglicarilor politici, mulți fără nicio valență politică, incapabili de un reviriment oricât de timid, oameni care pun țara la cale și plănuiesc unificări într-o noapte petrecută ”la două pahare de whisky”.
Nici nu s-au stins bine ecourile fanfaronadei declarative a lui MRU, care se declara pe cale de a perfecta cu liderul PDL acordul necesar unificării dreptei, că Vasile Blaga i-a și dat replica, nu exact în termenii pe care i-ar fi dorit fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Ne-am întrebat și noi la acea dată, pe Obiectiv.info, ce cădere are fostul premier și băiat de mingi al președintelui Băsescu și cum se așteaptă să rezolve el ce nu au reușit alții, mai înfipți, înaintea lui. După cum se spune în culisele vieții politice, MRU stă bine cu teoria, dar nu și cu practica. Acolo unde se cer calități și aptitudini concrete, absolut necesare într-un presupus efort de unficare politică, MRU vine cu subțire aport conceptual. Acolo unde alții sunt chemați să se înhame și să asude, MRU vine cu numele noii entități politice: Blocul Unităţii Naţionale (BUN). Îndrăznim să credem că, dacă PDL nu ar fi atât de grav avariat, Vasile Blaga chiar s-ar fi amuzat copios la o asemenea drăcie.
Blaga a ripostat, însă, așa cum era de așteptat, dur și savuros. Nu vrem să-l ridicăm pe un piedestal, oricine altcineva în locul său ar lua în calcul fie și cu titlul de ipoteză de lucru orice proiect menit să adauge un avantaj electoral, oricât de firav, unui partid atât de lovit la ultimele două alegeri.
Dar Vasile Blaga are un ego și o ambiție politică la fel de apăsătoare precum cele ale adversarului său, Traian Băsescu. Un adevăr care va reieși cât de curând, în 2014, este că Vasile Blaga mai bine ar pune partidul pe butuci decât să le dea satisfacție celor care l-au ofensat de atâtea ori, mizând pe simpatiile lui Băsescu. Și dacă PDL va dispărea, în urma unei operații electorale fără anestezie, pe cord deschis, Vasile Blaga va savura în sinea lui ultimele secunde cu satisfacția celui care știe că adversarii săi au mierlit-o cu cinci minute înaintea lui.
Deci, din franjuri și scame nu i-a scos pe ”disidenții” sau, cum mai sunt ei numiți, ”rătăciții” lui Băsescu. Grav este tabloul de ansamblu pe care-l descrie Blaga, cel al panglicarilor politici, mulți fără nicio valență politică, incapabili de un reviriment oricât de timid, oameni care pun țara la cale și plănuiesc unificări într-o noapte petrecută ”la două pahare de whisky”. Cam ce o fi acum în minta unui liberal-democrat de rând, de undeva din provincie, genul care a privit de cel puțin 4 ani de zile spre liderii partidului din Capitală așa cum se cade când privești la soare, cu fereală... Deziluzia credem că este comparabilă cu cea trăită de liberal-democrați în ultimele zile ale guvernului MRU. Aceștia ne-au condus toți acești ani?!
MRU a răspuns grăbit, în stilul specific, cu atât mai mult cu cât orgoliul său fusese opărit de zeflemeaua lui Blaga. Răspunsul său nu merită analizat în mod deosebit, fiind asemenea propunerii inițiale: negândit. MRU intră în astfel de dispute politice crezând că totul este funcție de calambur, poante și schimb de replici. Asemenea chinezului care a greșit sala, MRU intră cu paleta de ping-pong într-un meci de tenis. Acolo unde Blaga îl umilește, desființându-l public și decăzându-l la rangul unei scame pierdute de partid, MRU vine să riposteze nesărat și arid, ex cathedra, cu o nerozie despre stofa constructului politic. Pierdut mental într-un atelier de croitorie, MRU pare să uite că dreapta despre care recită ad nauseam, este căzută în continuare acolo unde a lăsat-o Băsescu, după 9 ani de excese politice: la podea. Locația este, deci, greșită la MRU, nu vorbim de un salon unde croiește moda futuristă a dreptei viitoare ci de un ring sordid de lupte ilegale, plin de sânge și măsele pierdute.
"Vasile Blaga nu vrea unitatea Dreptei întrucât e conştient că asta va însemna sfârşitul carierei lui politice", a ripostat și europarlamentarul Cristian Preda, altă stea căzătoare a PDL. Oarecum incorect, am adăuga noi. Dacă Vasile Blaga reușește oareșice în 2014, va avea meritul că a ridicat un partid pe care toți l-au abandonat cu lașitate, chiar și Traian Băsescu. Dacă va fi înfrânt, va pretinde că a dus lupta singur împotriva tuturor și va miza totul pe fuziuni sau alianțe de ultim moment. Cei care-și vor fi sfârșit cariera, la acel moment, sunt scamele de care s-a făcut vorbire până acum. Cine poate estima cu exactitate unde și cât de jos va dispărea comparativ partida președintelui Băsescu în momentul în care PDL va pierde definitiv și ultimul tren electoral?
Ce nu zice Preda, pentru că nu vede, este chiar următorul pas în acest conflict. Blaga ar putea rămâne doar cu ironiile la adresa MRU dacă lui Traian Băsescu îi reușește ultima schimă, cu Elena Udrea plantată strategic încă în PDL. Imaginați-vă ce se alege din haina de vreme rea a partidului dacă președintele reușește să rupă din PDL mai mult decât niște simpli franjuri. În perspectiva unei schisme majore, de ultim moment, ce va mai zice Vasile Blaga despre Udrea? Că, în succesiune logică, după scame și franjuri s-a rupt din partid și o zdreanță?
Ştirile orei
România se situează pe locul 69 din 177 de state în clasamentul pe 2013 al celor mai corupte ţări din lume, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut, obţinând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait şi Italia. Raportul aparţine Transparency International şi a fost publicat marţi, la Berlin.