Dumitru Costin: Introducerea impozitului diferenţiat reprezintă o măsură bună pentru economia României
Înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte reprezintă o măsură bună pentru economia României, iar Blocul Naţional Sindical a fost în permanenţă un susţinător al cotei progresive, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
"Încă din momentul în care fostul ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu, a încercat să introducă cota unică, Blocul Naţional Sindical a fost cel mai aprig susţinător al menţinerii cotei diferenţiate. Am militat împotriva introducerii cotei unice pentru că acest tip de măsură contribuie la accentuarea diferenţei dintre bogaţi şi săraci", a afirmat Dumitru Costin, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, reducerea fiscalităţii pe locul de muncă este o măsură binevenită, însă trebuie însoţită de măsura creşterii salariului minim pe economie.
"În ultima perioadă, a scăzut dramatic puterea de cumpărare a populaţiei. Tocmai de aceea, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie a acestui an este o măsură binevenită, însă trebuie însoţită de măsura creşterii salariului minim pe economie. Conform unui studiu realizat de BNS, valoarea coşului pentru o familie de salariaţi a crescut de la 1.146 lei în octombrie 2011 la 1.239 în decembrie 2013. Nivelul salariului minim net pentru acoperirea nevoilor coşului ar trebui să fie de 740 lei, cu un salariul minim brut de 998 lei", a mai spus preşedintele BNS.
Autorităţile de la Bucureşti intenţionează să introducă impozitul diferenţiat pe venitul salarial, cu deductibilităţi fiscale, cu cote de 8%, 12% şi 16% aplicate în funcţie de nivelul veniturilor, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014 - 2016, publicată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice.
Totodată, se are în vedere reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie a acestui an.
Cota unică de impozitare a fost adoptată în 2005 de România.