Echipă româno-germană de procurori pentru finalizarea anchetei în Dosarul EADS
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a semnat recent un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania pentru a putea finaliza cercetările în dosarul „EADS”. În acest caz se fac cercetări cu privire la un contract încheiat în 2004 de statul român cu firma germană EADS pentru Sistemul Integrat de Securizare a frontierei.
„În acest dosar noi verificăm mai multe fapte de abuz în serviciu, suspectăm şi infracţiuni de luare şi dare de mită. Nu s-au făcut inculpări până acum. E un dosar complex cu multe activităţi care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, sunt sute de funcţionari implicaţi. De curând am semnat un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informaţii şi cu colegii din Germania. Să sperăm că vom avea un răspuns cât de curând şi în acest dosar”, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru ziare.com.
Kovesi a mai adăugat că procurorul care face cercetările în acest dosar mai are în lucru peste 100 de dosare, o parte din dosarul „Microsoft”, dar şi alte dosare cunoscute. „Procurorul care are această investigaţie are peste 100 de dosare, o parte din Microsoft, precum şi alte dosare deja cunoscute publicului, complexe. Pentru că nu avem toate resursele în acest moment, investigaţiile merg mai încet. Este greu să îi ceri unui procuror cu 120 de dosare să lucreze ritmic în toate. Microsoft şi EADS sunt priorităţi, dar e un singur procuror”, a completat Kovesi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac verificări cu privire la Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro. Pe 15 iulie 2004, Ministerul de Interne ar fi încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care ar fi efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point. „Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania”, potrivit DNA.