Eco-politica marca USL
În acest context complicat în care temele de mediu par a fi victimele diverselor interese, USL a fost prima forţă politică importantă din România care a avut curajul să promoveze astfel de subiecte, preluând în mare măsură mesajele societăţii civile.
Abordările privind tematicile de mediu au devenit în ultima perioadă o chestiune de bonton. Există, la nivel global, un curent “verde” din care se inspiră foarte mulţi prozeliţi, preluând teme de mediu fie într-un registru superficial, fie ducând la extrem o serie de forme fără fond, a căror aplicabilitate este pusă din start sub semnul întrebării.
În acest context complicat în care temele de mediu par a fi victimele diverselor interese, USL a fost prima forţă politică importantă din România care a avut curajul să promoveze astfel de subiecte, preluând în mare măsură mesajele societăţii civile. Este vorba despre o aliniere naturală la problematica şi dezbaterile consistente care au loc la nivel european şi global. Diferenţa faţă de situaţiile din trecut rezidă în modul aplicat şi concret prin care USL a înţeles să includă pe agenda priorităţilor tematica de mediu. Astfel, dacă astăzi se vorbeşte de standarde de mediu, inclusiv la proiecte industriale importante, este pentru că USL a impus o asemenea agendă încă de anul trecut.
Pentru că dincolo de exagerările unora sau de dezinteresul total al altora, România are nevoie de o poziţie de echilibru – o bună protecţie a mediului care să asigure exploatarea corectă a resurselor. Adică prin valorificarea resurselor actuale, dar care să nu compromită generaţiile viitoare. Angajamentul USL privind respectarea standardelor de mediu pentru toate marile investiţii reprezintă, de fapt, garanţia unei abordări strategice în plan guvernamental în care cuvântul de ordine va fi “echilibrul”.
Mesajul adresat de premierul Ponta reprezentanţilor din industria românească privind aplecarea către combaterea risipei alimentare, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, capătă astfel o semnificaţie extinsă. Este un apel la responsabilitate socială în condiţiile în care omenirea se află pe un trend accelerat al sporului natural ceea ce se traduce în necesitatea unei gestionări mult mai atente a resurselor alimentare.
În martie 2012, populaţia globală a depăşit 7 miliarde de oameni, iar proiecţiile până în 2050 sunt alarmante, în contextul în care se aşteaptă o creştere până la nivelul de 10,5 miliarde. Efortul pe care statele lumii vor trebui să-l susţină pentru a asigura resursele de hrană va fi, prin urmare, unul consistent, iar risipa alimentară trebuie eliminată din ecuaţie.
Ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este sărbătorită sub sloganul “Gândeşte-Mănâncă-Salvează!”, o temă care face referire la responsabilitatea faţă de mediul înconjurător, o abordare deosebit de actuală în contextul provocărilor globale. De aceea, calea deschisă de USL privind tematica de mediu reprezintă un mare pas înainte. Important pentru prezent şi esenţial pentru viitor.