Economia din România – în urcare
Clasamentul Coface Top 500 pentru țările din Europa Centrală și de Est plasează România pe podiumul statelor cu cele mai puternice companii din regiune în funcție de cifra de afaceri si al numărului de angajați, mediul de afaceri, sectoarele și piața în care acestea activează. Țara noastră ocupă anul acesta locul trei, după Polonia și Ungaria, surclasând pentru prima dată Ucraina.
Urcarea României este una impresionantă, saltul fiind de pe locul cinci direct pe trei. Ucraina, care a fost clasată pe locul al doilea în 2011, a coborât anul acesta sub nivelul României datorită faptului că 28 dintre companiile sale au fost eliminate din Top 500. Numărul companiilor prezente pe piața din România care au fost înregistrate în Top a crescut cu 22,7%, ajungând la un total de 54. Cifra de afaceri a acestora este în creștere cu 10,8%, ajungând la valoarea de 48,559 milioane de euro, iar profitul companiilor s-a majorat cu un impresionant procent de 37,7%.
Cea mai mare urcare în top a înregistrat-o Electrica Furnizare, care a fost creată în 2011 prin fuziunea ramurilor regionale ale Electrica. În 2012, compania și-a consolidat poziția prin reorganiarea activității de furnizare de electricitate și îmbunătățirea rețelei de transport. De asemenea, cifra de afaceri a Ford România s-a triplat datorită intrării în circuitul de producție din Craiova a modelului B-Max, fiind în creștere vânzările atât pe piața locală, cât și cele din exporturi. Studiul readuce în discuție și principalele modificări economice prin care România a trecut din 2012 – creșterea salariilor din sectorul public cu 8% în iunie 2012 și 7,4% în decembrie și creșterea estimată a consumului datorită majorării veniturilor.
Dincolo de situația din țara noastră, principalele companii din zona CEE au crescut în 2012 cu 5%. Deși s-au resimțit pierderi în multe domenii, în cazul transporturilor și al alimentelor au fost înregistrate creșteri de 119%, respectiv 22%. Companiile din top rămân o forță importantă din punct de vedere al locurilor de muncă. Numărul de angajați a crescut anul trecut cu circa 1,5%, fapt care arată că direcția este una de revenire din criza economică.
Katarzyna Kompowska, Director Executiv al Coface Central Europe, a subliniat că, deși 2012 și 2013 sunt ani dificili pentru companii, analiza ne arată că potențialul de creștere este prezent. Luând în considerare potențialul acestei regiuni pentru progresul economic din Europa, Kompowska susține că este esențial să nu se piardă din vedere oportunitățile de afaceri disponibile.
Coface este o companie internațională de gestionare a creanțelor, care facilitează schimburile comerciale între companiile din întreaga lume și realizează analize privind domeniul comerțului. Compania operează printr-o rețea de filiale și sucursale cu prezență directă în 66 de țări, pe 5 continente.