Economia României continuă pe drumul cel bun
Dincolo de declarațiile alarmiste și vădit rău-voitoare ale președintelui Băsescu, datele statistice arată că economia românească continuă să meargă pe drumul cel bun.
Ultimele cifre furnizate de către INS arată că în semestrul al II-lea, România se menține pe un trend pozitiv consolidat. Astfel, PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, şi cu 1,8% față de semestrul I al anului 2012.
Creșterea este mai mare față chiar și față de așteptările INS, care estimase inițial un avans de 0,3% la trimestru, respectiv 1,7% pe componenta semestrială. Mai mult, rata de creștere a economiei românești continuă să fie superioară mediei europene. Conform Eurostat, PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea față de primele trei luni ale anului, ceea ce este sub rata de creștere înregistrată în România. Această comparație pare să confirme previziunile analiștilor, care estimează că țara noastră s-ar putea clasa la sfârșitul anului pe una dintre pozițiile fruntașe din Europa în raport cu creșterea economică.
Revenind la datele furnizate de către INS, este de remarcat că evoluția pozitivă a economiei românești se bazează pe creșteri ale volumului de activitate în industrie, imobiliare, agricultură şi activităţile profesionale, ştiinţifice, tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport. În schimb, este înregistrată o scădere în sectorul construcțiilor.
Trendul pozitiv înregistrat de către economie pare să producă evoluții similare și în domeniul creării de noi locuri de muncă și reducerii șomajului. Mai exact, datele statistice existente la această oră arată că este vorba despre o reducere de la 5,29 la sută, cât se înregistra în luna iulie, la 5,03 la sută pentru luna august.
Iar trendul de scădere l șomajului ar putea să se accentueze în următoarele luni. Unul dintre factorii care ar putea să joace un rol extrem de important în această direcție este anunțata reducere a CAS.
Fiscalitatea împovărătoare asupra muncii a reprezentat de-a lungul timpului una dintre principalele bariere în calea dezvoltării investițiilor și a reducerii evaziunii fiscale. În acest context, o reducere, chiar și cu câteva procente a CAS, ar oferi o gură de oxigen pentru oamenii de afaceri și ar stimula reducerea numărului angajaților ”la negru” sau ”la gri”, contribuind astfel la diminuarea deficitului existent la ora actuală la bugetul asigurărilor sociale.
Datele statistice oferă așadar un tablou pozitiv asupra economiei românești, care își menține tendința de creștere și începe să genereze locuri de muncă. Provocarea pentru perioada următoare va fi aceea de a consolida aceste evoluții, prin redirecționarea plusului din conturile naționale către investiții cu factor mare de multiplicare și către politici aducătoare de bunăstare pentru populație.