Economia României, pe fast-forward
INS: Economia României a crescut cu 1,9% în primul trimestru. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, România ar putea înregistra o creştere economică mai mare de 1,6% în 2013 dacă va exista an agricol bun.
Economia României este în primul rând stabilă. Pentru prima oară după criza economico-financiară, economia noastră dă semne de revitalizare. Gestionarea politicilor economice sub semnul austerităţii s-a încheiat acum un an şi cu toate astea se pare că există veşti bune din punct de vedere economic.
Salariile reîntregite pentru bugetari şi renunţarea la impozitarea pensiilor cu 5,5% au crescut veniturile populaţiei şi, contrar multor aşteptări nu au crescut şi deficitul bugetar. Austeritatea a luat sfârşit şi economia începe să meargă. Cifrele date recent publicităţii de către INS ne dau motive serioase de optimism. Creşterea efectivă a Produsului Intern Brut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se situează la 1,9%.
Cifrele ne arată semne de însănătoşire a economiei. Poate cel mai interesant indicator este cel al câştigului salarial mediu net. Salariul mediu net a ajuns la 1661 de lei la nivelul lunii aprilie după creşteri consecutive înregistrate pe parcursul anului 2013. De asemenea veniturile la bugetul de stat sunt în creştere. Rata de colectare a crescut cu 1.5%.
Economia este în creştere, şi Comisia Naţională de Prognoză este optimistă. PIB-ul estimat poate ajunge la 623,3 miliarde de lei, în creştere cu 1,6%. Totuşi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că există posibilitatea ca prognozele să fie depăşite pe fondul unui an agricol bun. În contextul unei creşteri exponenţiale a ratei de absorbţie a fondurilor europene, să nu uităm că avem o creştere cu 108% a fondurilor europene absorbite pe parcursul ultimului an, am putea să atingem un prag de 2,5% creştere economică.
Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere continuă a economiei în următorii ani. PIB-ul României va creşte conform estimărilor cu 3% până în 2016. Perspectivele sunt îmbucurătoare, mai ales datorită faptului că economia europeană se află acum într-o perioadă de contracţie.
Cursul de schimb este stabil la 4,5 lei/euro dar se pare că pe viitor va scădea uşor până la 4,4 lei/euro. Inflaţia intră deja pe un trend descendent şi până în 2016 poate ajunge la 2,3% informează CNP.
Există posibilitatea ca prognozele optimiste de mai sus să atragă şi investitorii în România. Managementul eficient al sistemului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile şi-a demonstrat eficienţa şi nu în mică măsură indicatorii de mai sus se datorează şi acestui lucru.
Guvernul are în continuare responsabilitatea să menţină creşterea economică să menţină ritmul de creştere a ratei de absorbţie şi pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 să obţină o cotă cât mai mare din fondurile structurale şi de coeziune. Un nou acord cu FMI poate să dea României credibilitatea de care are nevoie pe pieţele de capital externe. Împrumuturile externe pot fi contractate la o rată a dobânzii mult mai mică şi da, încă avem nevoie de împrumuturi externe şi încă avem un deficit bugetar chiar dacă este foarte mic trebuie să fie sustenabil.