Economica.net: Cât de mult se pot scumpi ţigările în următorii patru ani
Piaţa ţigaretelor trece prin puternice schimbări, cele mai importante fiind legate de preţ. Studiile arată că scumpirile se vor ţine lanţ, cu impact direct asupra volumelor comercializate de producători.
Preţul de retail al ţigărilor va continua să crească în toate regiunile lumii cu până la 50% faţă de anul 2012, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor.Astfel, la nivel global, cercetările indică o majorare a preţurlor de peste 25%, cei mai afectaţi fiind consumatorii din zona Asia Pacific, unde în 2017 un pachet de ţigări ar putea costa cu peste 50% mai mult decât anul trecut. Şi fumătorii din Europa de ESt vor fi afectaţi în mare măsură de costurile pe care trebuie să le suporte, creşterea de preţ pentru această zonă fiind estimată la aproximativ 30% faţă de 2012, în timp ce în America Latină fumătorii vor plăti în 2017 cu 15% mai mult. Nord-americanii, cei din Orientul Mijlociu, Africa şi Europa de Vest vor avea şi ei parte de scumpiri, dar mai moderate+ de până la aproximativ 12%.
Impactul scumpirilor
Efectul principal al majorărilor succesive la ţigări va fi reducerea consumului, astfel că, din estimările Euromonitor, în 2017 cantitatea de ţigarete vândute va scădea la nivel global , excluzând China, cu aproximativ 3% faţă de 2012. În Europa de Est scăderea va fi de aproximativ 8%, în Australia de până la 18%, iar în Europa de Vest de aproximativ 12%. În schimb, piaţa Chinei va creşte cu aproximativ 12%, iar cea din Orientul Mijlociu şi Africa cu aproximativ 8%.
O altă modifucare de trend constă în creşterea vânzărilor pe segmentul ţigaretelor cu preţ mediu şi mic şi o scădere a vânzărilor brandurilor premium în statele dezvoltate. Totuşi, în ţările dezvoltate, ţigaretele premium vor continua să crească în preferinţele consumatorilor, în vreme ce produsele pe segmentul "economiy" sunt îşi vor găsi tot mai greu cumpărători.
Ultimul trend pe piaţa ţigaretelor
În timp ce preţul ţigărilor creşte aproape peste tot în lume, producătorii investesc sume importante în cercetare astfel încât consumatorii să continue să fie tentaţi de noile lor produse. Spre exemplu, în ultimul timp au fost lansate ţigările fără aditivi, cu filtre duble, au modificat pachetele s-au au inventat produse super-slim. Totodată, acum, majoritatea marilor companii din industrie au variante cu capsule , ba chiar s-au inventat şi ţigaretele cu două capsule (malboro W-Burst) sau ţigaretele slim cu capsulă (Esse).