Economica.net: Alimentele care s-au scumpit cel mai mult de Sărbători în acest an
Faţă de anul trecut, produsele care intră în coşul de consum pe baza căruia se calculează rata inflaţiei la nivel european s-au scumpit, în prag de sărbători, în România, mai mult decât în majoritatea celorlaltor state europene.
Produsele alimentare incluse în HICP ( harmonised index of consumer prices) s-au scumpit în noiembrie anul acesta cu 1,3% faţă de perioada similară a anului trecut, România fiind una dintre pieţele Uniunii Europene cu cele mai semnificative majorări de preţ în perioada analizată, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Creşteri peste media europeneană (plus 1%) s-au raportat, de asemenea, în Estonia şi Marea Britanie (2,1%), Luxembourg (1,1%), Olanda (1,2%), Austria (1,5%), Germania (1,6%). În restul statelor, produsele alimentare erau în luna noiembrie mai ieftine decât cu un an în urmă, sau creşterea era subunitară. De cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au bucurat locuitorii din Grecia (-2,9%) şi Bulgaria (-1%).
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în România
Potrivit datelor Comisiei Europene, în România, cea mai semnificativă scumpire a lunii noiembrie a fost la legume, care erau în medie, cu 2,8% mai scumpe decât cu un an în urmă. De asemenea, majorări de preţ de câte 1,9% s-au înregistrat şi la carne şi "alte alimente", în timp ce peştele şi fructele de mare s-au scumpit cu 2,4%.
La nivel de UE 28, legumele s-au scumpit în perioada analizată cu 1,2%, cel mai mult având de suferit slovacii (+16%), polonezii (+14,5%) şi cehii(+11,7%). La polul opus se situează Cipru, unde legumele s-au ieftinit cu 9,7% şi Suedia unde preţurile au coborât cu 4%. De asemenea, în UE carnea este cu 1,4% mai scumpă decât în 2012, iar peştele poate fi cumpărat cu 2,3% mai mulţi bani. Din punct de vedere al mediei europene, cele mai semnificative majorări de preţuri s-a raportat la ulei (+3,7%) şi lapte (2,5%).
Au fost şi ieftiniri
Faţă de anul trecut, în prag de Crăciun, românii au dat mai puţini bani pe produse precum pâinea (-8,6%), fructele (-8,2%),ulei (-6,5%) şi lapte (-0,9%).Cea mai mare scădere de preţ a lunii noiembrie a avut loc în Croaţia, la ulei (-12,6%).