Economica.net: Ce acţiuni vor atrage investitorii, la venirea din vacanţă
Acţiunile OMV Petrom, ale Băncii Transilvania sau ale cel puţin trei dintre cele 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt cele mai atractive din punctul de vedere al preţului, comparat cu profiturile companiilor. Ce preferă marii investitori şi care ar putea fi cele mai căutate acţiuni la bursă odată cu venirea din vacanţă a investitorilor?
Ca să fie realmente atractive, acţiunile cu preţurile cele mai mici trebuie să fie şi lichide, adică să se găsească uşor la cumpărare şi să le găseşti repede cumpărător, scrie Economica.net.
Altfel, din punctul de vedere al preţurilor, unul dintre cei mai folosiţi indicatori folosiţi de investitori pentru a se orienta spre achiziţia unor anumite acţiuni este rata preţ / profit (price earnings ratio, sau PER).
Indicatorul PER raportează preţul acţiunii la un moment dat, la profitul împărţit la numărul total de acţiuni ale companiei respective.
PER s-ar putea traduce astfel: „în cât timp îmi recuperez banii daţi pe o acţiune X, din profitul companiei, dacă acesta ar fi distribuit integral prin dividende".
O alegere înţeleaptă poate fi făcută combinând cele două criterii: preţul mic potrivit PER şi lichiditatea acţiunilor. Cele mai lichide acţiuni se găsesc în topul celor mai mari deţineri ale celor mai mari fonduri de investiţii româneşti.
Banca Transilvania (TLV) este atractivă ca preţ: are un PER de 8,1. Manualele spun că PER -ul acţiunilor este atractiv dacă este mai mic decât 10 şi este descurajant dacă este mai mare decât 20. Între cele două repere, „se poate discuta".
În realitate, orice se poate discuta.
Acţiunile TLV sunt într-adevăr atractive. Chiar dacă nu dă dividende, valoarea băncii a fost în continuă creştere şi, la un moment dat, va fi o ţintă reală de preluare. Acum are acţionariatul dispersat şi eventualul cumpărător va trebui să dea tot mai mult ca să cumpere majoritatea sau pachetul de control.
Găsim TLV în proporţii considerabile atît în portofoliile SIF-urilor cât şi în cele ale fondurilor mutuale. Valoarea totală a acţiunilor TLV în portofoliile celor 5 SIF-uri se apropie de 300 de milioane de lei.
TLV ocupă ponderi importante din portofoliile a două dintre cele mai mari fonduri mutuale de acţiuni româneşti: aproape 4% din Raiffeisen Prosper şi peste 5% din BCR Expert.
De altfel, băncile Erste Bank (EBS), BRD, Banca Comercială Carpatică şi BCR constituie cele mai valoroase deţineri ale SIF-urilor, de peste 2,6 miliarde de lei. Dar SIF-urile nu au cumpărat ele însele acţiuni Erste (EBS), ci le-au luat la schimb cu cele de la BCR.
Acţiunile EBS şi BRD par scumpe la PER-uri de 24, respectiv 32, potrivit estimărilor, pe întreg anul 2013, ale analiştilor casei SSIF Broker Cluj Napoca. Amândouă băncile se reîntorc cu profituri din domeniul rezultatelor negative şi ar putea fi atractive în ochii multor acţionari.
Pachetul BRD este cel mai valoros din portofoliile cumulate ale SIF-urilor. Este de aproape un miliard de lei.
Cu o pondere de aproape 4%, BRD este în Top 10 al BCR Expert şi, cu 3%, este a patra cea mai mare deţinere în Raiffeisen Posper.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) întruneşte toate condiţiile de atractivitate.
Şi dacă nu ar continua să fie compania cu cele mai mari profituri din istoria României, cu un PER de nici 6 şi cu o prezenţă constantă în portofoliile tuturor marilor investitori, Petrom tot nu nu are cum să scape de atenţia micilor investitori.
SNP este a patra cea mai valoroasă deţinere a SIF-urilor, cu pachete cumulate de 438 de milioane de lei. Ocupă locul 1 atât în portofoliul Raiffeisen Posper (5,4% din total), cât şi în cel al BCR Expert (10%).
Fondul Proprietatea (FP) şi SIF-urile vin la rând. Odată cu venirea toamnei, aceste acţiuni intră din nou în sezonul competiţional al dividendelor de anul vitor.
Când acestea vor putea fi estimate şi se va putea discuta de atractivitate în termeni de randament al dividendelor. Până atunci, PER-urile dau indicaţii utile: SIF Oltenia (SIF5) are un PER de 10, iar SIF Banat Crişana (SIF1) de 9,9. Celelalte - între 4,3 (SIF Transilvania – SIF3) şi 7,5 (SIF Moldova – SIF2).
Fondul Proprietatea (FP) are însă un PER relativ mare, de aproape 18, ca urmare a cererii stimulate artificial, prin răscumpărarea de acţiuni proprii.
Totuşi, administratorii FP de la Franklin Templeton continuă strategia este aceea de a stimula creşterea cotaţiilor prin răscumpărări de acţiuni. Prin urmare FP nu este de vânzare, ci de cumpărare.
FP este pe locul doi atât în portofoliul Raiffeisen Posper (4,8% din total), cât şi în cel al BCR Expert (9,3%). Este a şasea cea mai mare deţinere în portofoliul cumuilat al SIF-urilor, cu 213 milioane de lei.
Când vine vorba de SIF-uri, însă, părerile administratorilor de fonduri sunt împărţite. În Raiffeisen Posper sunt toate, cu ponderi de la 1,2% pentru SIF Muntenia (SIF4), până la 2,1% pentru SIF Banat Crişana (SIF1).
În top 10 BCR Expert nu sunt decât SIF Oltenia (SIF5, 7,8%), SIF Moldova (SIF2, 4,7%) şi SIF Banat Crişana (SIF1, 4,3%).
Un alt mare fond mutual de acţiuni, BT Maxim, administrat de compania de profil a Băncii Transilvania are următorul Top 5 al deţinerilor:
1. FP - Fondul Proprietatea 9,7%
2. TLV - Banca Transilvania 8,6%
3. SNP - OMV Petrom 6,9%
4. BRD - BRD Groupe Societe Generale 6,5%
5. SIF1 - SIF Banat Crisana 5,6%
Pariurile
Marii investitori îşi pot permite să parieze pe companii mai puţin lichide, dar care pot aduce, în timp, câştiguri mari.
Cine are răbdare şi nu este presat să vândă o acţiune când nu-i convine, poate lua exemplul SIF-urilor, cumpărând acţiunile Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), cele ale companiilor farmaceutice, mai ales Antibiotice Iaşi (ATB) şi Biofarm Bucureşti (BIO), sau companii legate de soarta Petrom, Romgaz, Transgaz, sau de energie.
Recent promovata CONPET Ploieşti (COTE), care transportă ţiţei şi produse petroliere, mai ales prin conducte, merită atenţie, cu toate că nu este la fel de lichidă ca vedetele de mai sus. Are PER estimat pe 2013 la 17. Acţiunea nu este în topul deţinerilor fondurilor mutuale dar nu lipseşte din portofoliile multora dintre ele.
Şi acţiunea Transelectrica pare scumpă la PER 35, dar TGN este foarte atractivă la PER 7. Transelectrica (TEL) nu este în TOP 10 Raiffeisen Prosper, şi nici în cel al BCR Expert.
Trangaz este însă în ambele (1,1%, respectiv 5%).
Raiffeisen Posper mai pariază pe constructorul de conducte Condmag Braşov, ai cărui clienţi obişnuiţi sunt TGN, SNP şi Romgaz. Are PER 17
BCR Expert are în TOP 10 şi Biofarm (PER 15). Antibiotice are PER 15.