Pentru a se putea califica la categoria de trei sau patru stele sau margarete, hotelierii şi respectiv proprietarii de pensiuni trebuie să respecte mai multe reguli stricte, în afară de condiţiile generale fără de care nu pot obţine autorizaţia de funcţionare, se arată în normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire, publicate în Monitorul Oficial, anunţă
Economica.net.
Astfel, la unităţile de trei stele sau margarete proprietarii sau administratorii trebuie să asigure cel puţin 15 servicii suplimentare faţă de cele obligatorii, fără plată sau cu plata separat, iar cele de cinci stele (margarete) cel puţin 15 servicii. Spre comparaţie, la unităţile de două stele sunt necesare minimum 8 servicii, iar la cele de o stea cel puţin 5. Printre serviciile suplimentare ce pot fi prestate pentru avea dreptul la un anumit număr de stele se numără cele de poştă, telecomunicaţii şi publicitate (acces internet, fax, program video intern,antenă satelit etc); servicii personale precum frizerie,coafura, cosmetica; închirieri; sertvicii de educaţie fizică şi sport precum înot, tenis etc.
Cât de mari trebuie să fie camerele
Suprafaţa minimă (fără grup sanitar) a unei camere cu un loc poate varia de la 16 mp, pentru unităţile de 5 stele, la 10 mp pentru cele de o stea. La patru stele nu sunt acceptate camerele mai mici de 15 mp, iar la cele de 3 suprafaţa minimă este de 13 mp. La camerele de două locuri, hotelierii trebuie să asigure minimum 20 de mp la 5 stele, 18 mp la 4 stele,15 mp la 3 stele şi 12 mp la 2 stele. În ceea ce priveşte dotările minime obligatorii, indiferent de numărul de stele (cu excepţia unităţilor de cazare cu o stea), camerele de hotel trebuie să aibă în baie oglindă,coş de gunoi, cuier, perie şi dezodorizant cuier, suport pentru prosoape, săpun şi hârtie igienică, 3 prosoape şi covor antiderapant. În camere, trebuie să fie mochete sau covoare, somieră şi slatea,noptiere sau alte piese similare, fotolii sau scaune (cu excepţia unităţilor de 2 şi o stea), masă, oglindă,suport pentru bagaje, cuier, dulap, veioză, pahare, TV (cu excepţia unităţilor de o stea), telefon şi minibar (cu excepţia iuunităţilor de 2 sau 1 stea).
De câte ori se schimbă aşternutul
Normele metodologice prevăd şi instrucţiuni în ceea ce priveşte frecvenţa cu care trebuie să se schimbe aşternuturile. Astfel, cei care se cazează la 5 sau patru stele trebuie să ştie că angajaţii hotelului sunt obligaţi să schimbe lenjeria şi prosoapele la 2 zile, iar halatele de baie la 3 zile. La trei stele, lenjeria se schimbă la 3 zile, iar prosoapele la două, în timp ce la două stele aveţi dreptul la lenjerie curată o dată la patru zile, iar la prosoape o dată la 3 zile.
loading...