Economica.net: Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2013
Principalii jucători din piaţa imobiliară din România anului 2013 au fost fondul de investiţii NEPI şi omul de afaceri Ioannis Papalekas. ECONOMICA.NET vă prezintă cele mai importante evenimente din piaţă.
Cea mai mare tranzacţie
Fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai activ investitor de pe piaţa imobiliară din România, cu active de aproape un miliard de euro, a cumpărat mallul City Park din Constanţa, dezvoltat de investitori israelieni, cu 81 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie de pe piaţa imobiliară din acest an.
Cea mai mare tranzacţie cu birouri
Tot NEPI a fost cea care a realizat şi cea mai mare tranzacţie pe segmentul de birouri. Compania a cumpărat clădirea de birouri Lakeview de la Dinu Patriciu şi AIG/Lincoln pentru suma de 61,7 milioane de euro. The Lakeview are o suprafaţă totală închiriabilă de 25.564 de metri pătraţi şi 485 de locuri de parcare, fiind localizat în zona Floreasca Barbu-Văcărescu, în nord-estul Bucureştiului. Clădirea este ocupată în totalitatede chiriaşi precum Alcon, Colgate-Palmolive, Huawei, Philips, PwC şi Royal Bank of Scotland.
Afacerile lui Papalekas
Discretul om de afaceri Ioannis Papalekas îşi adună proprietăţile sub aceeaşi companie.Papalekas a listat pe piaţa secundară a Bursei de la Londra societatea Globalworth, care va îngloba mai multe proeicte dezvoltate în Bucureşti. În plus, investiţiile vor continua cu o clădire de birouri din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Capitală, pentru care aşteaptă credit de la bancă.
Deschiderea mallului Promenada
După mai bine de trei ani fără nicio deschidere de mall în Bucureşti, anul 2013 a adus un suflu nou pe piaţa centrelor comerciale, odată cu deschiderea Promenada. Construit în 22 de luni, cel mai nou mall din Bucureşti a necesitat o investiţie de peste 130 de milioane de euro din partea Raiffeisen evolution. La deschiderea din 17 octombrie, mallul era închiriat în proporţie de 95%, iar oficialii companiei se aşteaptă la 30.000 – 35.000 de vizitatori în perioada sărbătorilor. Mallul se află în imediata apropiere a celei mai înalte clădiri din România, construit tot de Raiffeisen evolution: Sky Tower.
Cel mai mare proiect de birouri intrat în insolvenţă
La începutul lui 2013, Swan Office & Technology Park, cu o suprafaţă totală de 29.124 mp, intra în insolvenţă. Situat în zona Pipera din Bucureşti, se apropia la sfârşitul lui 2012 de un grad de închiriere de 40%. Investiţia de 50 de milioane de euro în proiect a fot realizată de compania londoneză Chayton Capital LLP şi a fost inaugurat în cel de-al doilea trimestru al anului 2011, în zona de nord a Capitalei. Clădirea a fost scoasă recent la vânzare la un preţ de 43 de milioane de euro.
Plaza Centers a intrat în insolvenţă
Dezvoltatorul israelian Plaza Centers, care avea în plan dezvoltarea proiectului Dâmboviţa Center din Bucureşti, dar şi construcţia mai multor malluri în ţară, a intrat în procesul de reorganizare. Compania a iniţiat pe 18 noiembrie procedurile de reorganizare la Tribunalul din Amsterdam şi a depus un plan de restructurare.
Silver Mountain a intrat în insolvenţă
Societateai INR Management Real Estate, care a dezvoltat proiectul imobiliar Silver Mountain din Braşov, a intrat în insolvenţă în luna august 2013. Compania INR Management Real Estate a demarat în 2008 construcția celui mai mare proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. După moartea de anul trecut a principalului acţionar, Dan Fisher, societatea a făcut obiectul mai multor încercări de executare silită din partea creditorilor BCR şi DITL Brasov. La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de aproximativ 380 milioane lei.
Mega proiect de locuinţe scos de la naftalină
Red Sea Group şi Shikun & Binui Real Estate au scos de la naftalină un proiect anunţat înainte de criză. Pe terenul cumpărat cu 50 de milioane de euro la vremea aceea, companiile au demarat în primăvara lui 2013 proiectul City Point, care va vea în primă fază 180 de locuinţe. Investiţia necesară este de 15 milioane de euro.
BelRom are trei malluri în insolvenţă
Dezvoltatorul de malluri BelRom încheie anul 2013 cu trei centre comerciale în insolvenţă: Electroputere Parc Craiova, Promeanda Mall Focşani şi Hello Shopping Park Bacău. Tot în insolvenţă se află şi firma prin care belgienii au cumpărat terenul Helitube din Colentina, Bucureşti, acolo unde intenţionau să ridice un mall. Expunerea creditorilor în proiectul din Craiova este de aproape 70 de milioane de euro.
Alpha Bank a preluat Blue Tower
Banca a preluat în toamna lui 2013 ansamblul rezidenţiale Blue Tower din Colentina, ridicat de britanicii de la Cooper Beech. Firma a intrat în insolvenţă în 2009, iar un an mai târziu, Tribunalul Bucureşti aproba intrarea în faliment, după respingerea planului de reorganizare. Au urmat apoi licitaţii peste licitaţii, la jumătate de preţ, însă niciun investitor nu s-a grăbit să cumpere. Alpha Bank a finanţat proiectul cu 14 milioane de euro, a preluat proiectul, finalizat în proporţie de 85% cu 11,4 milioane de euro. Un raport de evaluare arăta că ar mai fi nevoie de încă cinci milioane de euro pentru finalizarea celor 156 de apartamente.