Economica.net: Cum câştigă rudele politicienilor din scumpirea RCA
Taxarea primelor brute încasate de societăţi din vânzarea asigurării obligatorii de răspundere civilă reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru Autoritate care distribuie încasările mai ales către salariile angajaţilor, mulţi dintre ei apropiaţi sau chiar rude ale politicienilor.
Peste 15 milioane de lei sau 16% din veniturile totale obţinute de Autoritatea de Supraveghere Financiară în primele opt luni de existenţă au fost generate de taxarea vânzărilor de RCA, arată datele furnizate de ASF. Pentru primele şase luni din 2014, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, Autoritatea are de încasat alte 14 milioane de lei, adică 1% din primele brute de 1,4 miliarde de lei, din aceeaşi activitate. Iar situaţia ar putea deveni chiar mai bună pentru ASF, care este unul dintre puţinii potenţiali beneficiari ai majorărilor de preţ pe zona RCA, scrie ECONOMICA.net.
Calculele noastre arată că, la o creştere medie a preţului RCA de 30% în primele şase luni din 2015, veniturile Autorităţii vor urca, într-un scenariu negativ, cu circa 2 milioane de lei, comparativ cu primele şase luni ale acestui an. Calculele noastre iau în considerare o creştere a primelor brute încasate de 15% sau jumătate din creşterea aşeptată de preţ. În mod normal, pe piaţa RCA, o creştere a preţurilor nu are cum să nu se transfere şi într-o sporire a primelor brute încasate avâd în vedere că această poliţă este obligatorie prin lege iar lipsa ei atrage sancţiuni mari pentru şoferi.
Sub denumirea de „taxă pentru gestionarea, dezvoltarea şi întreţinerea sistemului CEDAM, precum şi pentru protejarea corespunzătoare a intereselor asiguraţilor”, ASF încasează, în fiecare lună, 1% din primele brute subscrise de firmele de asigurare pe zona RCA.