Economica.net: Peste 9 miliarde de euro au plecat din bănci spre alte ţări
În perioada de cinci ani de la începutul crizei financiare şi până la jumătatea lui 2014, sumele venite de la grupurile bancare străine către subsidiarele lor din România au scăzut cu 9,1 miliarde de euro.
Grupurile bancare străine şi-au redus substanţial expunerea în România. Sursele puse la dispoziţia subsidiarelor din România au scăzut cu peste 9 miliarde de euro, arată prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu într-o prezentare. Nevoia a de finanţare a fost acoperită însă de o creştere importantă a resurselor atrase pe plan local adică economii ale populaţiei şi ale firmelor din România. La acest capitol, creşterea este similară cu scăderea înregistrată de finanţările de la grupurile mamă. Astfel, valoarea pasivelor interne ale băncilor a urcat, din 2008 până la jumătatea acestui an, cu exact 9,1 miliarde de euro, adică de la 47,5 miliarde la 56,6 miliarde de euro, scrie Economica.net.
Circa 20% din liniile de credit s-au evaporat doar în 2013
Lichiditatea în sectorul bancar nu a fost o problemă anul trecut, arată raportul BNR pe 2013. Banca centrală şi-a reluat poziţia de debitor net în sistemul bancar şi a intrat pe pierdere, în timp ce liniile de finanţare de la băncile mamă s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finanţare care au ajuns la scadenţă şi nu au fost reînnoite
Potrivit BNR, banii au plecat din România pentru că băncile nu au găsit cerere eligibilă pentru ei – în timp ce firmele se plâng că nu au acces la creditare -, dar şi pentru că acţionarii străini au avut nevoie de ei acasă pentru îmbunătăţirea bilanţurilor.