Economica.net: Preţul gazului se dublează de la producător până la noi acasă. De ce?
Componenta preţ gaz producător a ajuns să conteze doar cu 50% în formarea preţului final al gazului la noi acasă. Restul reprezintă o suită de taxe şi tarife, toate impuse de către stat. Şi preţul la producător este impus de stat, şi va rămâne astfel până în 2021.
Preţul reglementat pe care consumatorii casnici îl plătesc în factura la gaze contează doar în proporţie de 50% în preţul final, pe care românii îl plătesc furnizorului. Restul sunt taxe, tarife, marje ale distribuitorului şi furnizorului.
Calculul a fost făcut pornind de la factura primită acasă de un consumator din Bucureşti de tip B1, luna noiembrie, furnizor GDF Suez Energy Romania. Astfel, consumul acestuia a fost de 960 de kWh, adică 0,96 MWh, cu un cost de 109 lei, fără TVA. Aceasta înseamnă că preţul per MWh este de 113 lei. Or, preţul reglementat de ANRE pentru coşul consumatorilor casnici este de 53 lei/MWh, ceea ce înseamnă aproape jumătate.
Cum se ajunge de la 53 de lei la 113 lei, explică chiar preşedintele ANRE Niculae Havrileţ „Preţul reglementat de ANRE este un coş format din producţia locală, import şi înmagazinări. Mai vin apoi tarife de furnizare, transport, distribuţie, diferite taxe. Tarifele sunt fixe şi nu ţin cont de valoarea gazului ca marfă”, spune Havrileţ.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net
Ştirile orei
Cei interesati trimiteti textul "JOB" la adresa de email [email protected]