ECONOMICA.net: Producţie record de porumb în România: avem cea mai mare creştere din UE
Vremea favorabilă a permis României să facă performanţă pe plan mondial în ceea ce priveşte producţiile de grâu şi porumb. Faţă de anul anterior avem cele mai mari creşteri din UE, informează ECONOMICA.net.
Vremea favorabilă dă şanse României de a redeveni în centrul atenţiei din punct de vedere al producţiei agricole realizate. Comparativ cu celelate state europene, dar şi din restul lumii, ponderea cu care a crescut producţia este net superioară, dar suprafeţele cultivate au rămas aproape la fel ca anul trecut.
Campioni la producţia de porumb
Potrivit datelor USDA (Departamentul de Agricultură al SUA), România va avea cea mai mare creştere a producţiei de porumb comparativ cu anul trecut. Sunt aşteptate 4,2 milioane de tone de porumb în plus, adică cu 68,8% mai mult decât cu un an în urmă, în contextul în care suprafaţa cultivată a crescut de la 2,5 milioane de hectare la 2,7 milioane de hectare.
Spre comparaţie, în UE 28, producţia a crescut cu 11%, iar majorări peste medie au avut loc în Ungaria (47,6%). În schimb, s-au raportat diminuări ale producţiei în Polonia (-15%) şi Italia (-1,19%). Cel mai mare producător de porumb din UE este Franţa, cu 16 milioane de tone estimate pentru septembrie, mai precizează ECONOMICA.net.
Depăşiţi de Spania la grâu
Comparativ cu anul trecut, din estimările USDA, anul acesta vom avea a doua cea mai mare creştere a producţiei de grâu din UE. Mai exact, pentru septembrie, se estimează o producţie de 7,4 milioane de tone, cu 39,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în contextul în care suprafaţa cultivată a fost de aproximativ 2 milioane de hectare.Cea mai mare creştere a fost raportată de Spania (+ 51,2%), până la 7,7 milioane de tone. Spania are cultivate cu grâu 2,1 milioane de hectare.
Spre comparaţie, la nivel de UE 28, producţia de grâu a crescut cu 7,4%, în condiţiile în care în ţări precum Marea Britanie sau Italia, producţia a scăzut cu 8,7% şi respectiv 4,3%. Ungaria a raportat un plus al producţiei de grâu cu 1 milion de tone (25,8%), iar Danemarca cu 0,7 milioane de tone (18,2%).