UniCredit Ţiriac Bank estimează o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3%
Scenariul de bază al UniCredit Ţiriac Bank prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al băncii.
"Scenariul nostru de bază prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne menţinem această estimare, dar admitem că balanţa riscurilor este înclinată spre o scădere (cu atât mai mult cu cât 2013 va fi un an agricol bun)", a spus Pătrulescu.
Unul dintre factorii favorabili pentru evoluţia inflaţiei este, potrivit sursei citate, scăderea ponderii certificatelor verzi din facturile consumatorilor finali.
"Însă, acest efect este contrabalansat într-o anumită măsură de calendarul de liberalizare a preţurilor energiei. Astfel, începând cu luna iulie, ponderea energiei achiziţionate din piaţa concurenţială a crescut la 10% (anterior, aceasta fiind zero). De asemenea, procesul de dezinflaţie poate fi ajutat de anul agricol bun şi scăderea TVA la produsele de panificaţie. Trebuie însă să menţionăm că transmisia acestei decizii a Guvernului va fi îngreunată de gradul ridicat de evaziune fiscală şi particularităţile pieţei (structura competiţiei, nivelul scăzut de elasticitate la preţ a produselor de panificaţie)", a mai afirmat oficialul UniCredit Ţiriac Bank.
Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.
Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%. Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primul semestru de 0,3%, similară cu cea din primele şase luni din 2012.
În ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total (iulie 2012 - iunie 2013), faţă de precedentele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012), determinată pe baza IPC este 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,5%.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,3%, creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului fiind preconizată la 3,5%, conform Prognozei de primăvară pe termen mediu 2013-2016. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.