Daniel Dăianu a înfiinţat un institut de cercetare a fenomenelor extreme
Economistul Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, economist-şef al BNR şi consilier al premierului Victor Ponta, a explicat în exclusivitate pentru Obiectiv.info cu ce se va ocupa Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme: cercetarea fenomenelor rare şi extreme, precum dezastrele naturale, modificările de climă, pandemiile sau consecinţele dezechilibrelor demografice.
Institutul pentru Studierea Fenomenelor Extreme (ISEE) a fost deschis recent la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti, în structura Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, şi reprezintă un parteneriat cu École Nationale d’Administration Publique (ENAP) din Canada. Inaugurarea institutului a trecut oarecum neobservată, ce s-a reținut de atunci a fost o declarație oarecum surprinzătoare a lui Daniel Dăianu. „Infrastructura de bază are utilizare civilă, militară şi de apărare şi împotriva unor seminţii de pe altă planetă. O să spuneţi că Dăianu vorbeşte prostii. Eu extrapolez. Eu poate când spun seminţii de pe altă planetă mă refer la oameni răi, o seminţie rea. Eu zic că planeta Pământ este a păcii. Nu este numai a păcii. Vader (Darth Vader - Războiul Stelelor n.r.) nu vine de pe altă planetă. Oamenii negri sunt şi aici. Problema complexităţii... complexitatea aproape este un domeniu de cercetare de sine stătător. Complexitatea ajută. Ştiţi foarte bine că există o funcţie homeostatică”, spunea el atunci.
Pentru că nu s-a înțeles foarte clar ce este și ce rost are acest institut, l-am întrebat direct pe fondator. Daniel Dăianu a declarat în exclusivitate pentru Obiectiv.info că ideea înfiinţării s-a conturat după ce a prezentat în mai multe conferinţe internaţionale "analiza robusteţei şi rezilienţei sistemelor de proliferare a evenimentelor extreme". "Colegii din Canada au fost captivaţi de idee şi au propus un partenerat care a fost acceptat de SNSPA. Decanul Iordan Bărbulescu, conducerea SNSPA, au sprijinit acest demers", a spus Dăianu.
Inspiraţia a venit de la mai multe studii publicate de economişti cu reputaţie, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel. "Studii ale unui Brian Arthur şi colegi ai săi de la Institutul Santa Fe mi-au atras atenţia cu ani în urmă, mai ales că erau cauţionate de Kenneth Arrow, un economist excepţional şi laureat al premiului Nobel. Aceste studii puneau la îndoială precepte ale gândirii neoclasice, liniaritatea modelelor folosite în analize. Ideile lor pot fi puse în legătură cu cele ale lui Ilia Prigogine privind homeostaza sistemelor. Paul Ormerod, un economist britanic, a încercat să arate de ce sistemele sunt greu de gestionat, că fenomene mici pot cauza efecte mari - aşa numitul "efect fluture" (butterfly effect). Criza financiară de acum a reliefat utilitatea unor metode şi modele neconvenţionale, care să surprindă mai bine realitatea, în complexitatea ei. Amintesc în acest context că prăbușirea fondului de risc (hedge fund) LTCM în 1998 a fost cauzată de reducţionismul unor modele, care nu ar fi ţinut cont de posibilitatea apariţiei unor evenimente extreme. Acestea din urmă se manifestă nu numai în economie; există dezastre naturale, modificări de climă, consecinţe ale dezechilibrelor demografice, pandemii etc. M-am gândit că poate merită să creăm un institut de cercetări care să examineze evenimente extreme, rare, sau "lebede negre" (black swans), cum le numeşte Nassim Taleb", a prezentat Dăianu scopul înfiinţarii ISEE.
Institutul va avea un Consiliu Ştiinţific şi de Coordonare compus din doi directori, unul român şi altul canadian, iar proiectele şi cercetările vor fi publicate. Directorul român va fi analistul economic Aurelian Dochia, iar pentru activitatea de cercetare vor fi atraşi în special doctoranzi.
Prima mişcare a ISEE a fost organizarea lunii trecute a unui seminar, unde Aurelian Dochia a prezentat un referat despre criza financiară, Daniel Dăianu a vorbit despre robusteţea şi rezilienţa sistemelor, în timp ce canadienii au abordat criza economică. Următorul seminar va fi organizat la toamnă, a mai spus Dăianu, care a mai precizat că, în prezent, cheltuielile ISEE sunt minime.