Edilul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad: Condamn FERM gestul ÎNLĂTURĂRII tricolorului de la statuia Ostaşului Român
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, dezaprobă înlăturarea tricolorului românesc de pe catargul aflat în vecinătatea monumentului Ostașului Român din zona Gării și își exprimă speranța că autoritățile vor identifica și sancționa autorii acestui "act provocator".
"Dezaprob înlăturarea tricolorului arborat cu ocazia Zilei Naționale a României. Condamn cu fermitate și mă delimitez de incidentul care a avut loc luni, în urma căruia autori necunoscuți au înlăturat steagul național al României, arborat cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe catargul de lângă monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe. Consider că această faptă este un act de provocare al cărui unic scop a fost tulburarea liniștii orașului și conviețuirii pașnice între comunitatea maghiară și cea românească. Îmi exprim speranța că autoritățile vor identifica și sancționa pe autorii faptei în cel mai scurt timp posibil", menționează primarul Antal Arpad (UDMR), într-un comunicat de presă.
Tricolorul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea monumentului Ostașului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut luni dimineață la schimbarea echipelor de patrulare, fiind înlocuit cu steagul secuiesc, de către persoane încă necunoscute, a precizat comandantul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna, dr. Ioan Popa. Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a făcut între orele 6,30 și 7,00 dimineața.
Președintele Asociației Veteranilor de Război din județul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu a declarat că dispariția drapelului a fost sesizată în cursul dimineții de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Poliția și Jandarmeria.
Ioachim Grigorescu a menționat că prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt tricolor românesc care a fost înălțat pe catarg.
El a remarcat că dispariția drapelului nu a fost un gest izolat de 'lezare a simbolului național' în preajma Zilei Naționale a României, amintind că pe data de 1 Decembrie 2014 în municipiul Târgu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe câteva case din zona centrală, iar în 2013, în preajma sărbătoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost tăiat în două locuri, iar cazul, investigat de Poliție, a rămas cu autori necunoscuți.
Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că în urma acestui incident va reitera cererea de reintroducere în Codul Penal a infracțiunii de ofensă adusă însemnelor naționale, dezincriminată în urma revizuirii legii, astfel încât orice act ostil, disprețuitor ori jignitor la adresa simbolurilor naționale să poată fi sancționat ca atare. Codul Penal anterior pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ofensa adusă simbolurilor naționale, respectiv drapelului României, Zilei Naționale, imnului, stemei și sigiliului statului. În prezent, lipsa de respect față de aceste însemne se sancționează cu amendă contravențională.