Efectele concrete ale reducerii TVA la pâine
În condițiile în care la ora actuală bugetul majorității familiilor din România se risipește în mare parte pe mâncare, peste 40% din venituri fiind destinate achiziționării alimentelor, o reducere cu 15% a prețurilor ar aduce economii considerabile, pe care fiecare român la va simți lună de lună.
Începutul de toamnă a adus românilor în acest an nu doar scumpiri, așa cum devenise tradițional în alți ani, ci și o ieftinire importantă, ca urmare a reducerii TVA la pâine și produse de panificație.
Deși mulți dintre așa-zișii analiști preconizau că măsura luată de cabinetul Ponta, care a decis scăderea TVA-ului aplicat acestor produse cu nu mai puțin de 15 procente, nu va conduce la ieftinirea lor la raft, realitatea din magazine i-a contrazis. Astfel, chiar din prima zi a aplicării măsurii, prețul pâinii în magazine s-a redus semnificativ, existând chiar retaileri care au decis ieftiniri suplimentare.
Agenții economici au recepționat pozitiv măsura implementată de către cabinetul Ponta și că ea a început chiar, în unele situații, să genereze un efect de domino. Iar acest efect, la baza căruia stau desigur interese comerciale, este în avantajul consumatorilor. Desigur, este încă prea de vreme pentru a putea cuantifica pe deplin efectul reducerii TVA asupra prețului pâinii și produselor de panificație. Dar modul în care au evoluat prețurile în cele câteva zile care s-au scurs de la intrarea în vigoare a măsurii sugerează că ea ar putea avea un impact mult mai semnificativ decât se estimase inițial.
Pe de altă parte, chiar dacă economiile la bugetul familiei determinate de această reducere a TVA la pâine vor rămâne mai degrabă modeste, nu trebuie pierdut din vedere că avem de-a face cu un program pilot, care, dacă se va dovedi eficient, ar urma să fie extins și pentru alte categorii de produse alimentare. Printre acestea, primele vizate ar fi, conform declarațiilor oficialilor guvernamentali, legumele și carnea. Or, în condițiile în care la ora actuală bugetul majorității familiilor din România se risipește în mare parte pe mâncare, peste 40% din venituri fiind destinate achiziționării alimentelor, o reducere cu 15% a prețurilor ar aduce economii considerabile, pe care fiecare român la va simți lună de lună.
Până a ajunge însă acolo, programul pilot privind scăderea TVA la pâine trebuie să se dovedească eficient, în special din perspectiva reducerii evaziunii fiscale care afectează domeniul panificației. Iar în acest sens, reacția pozitivă a agenților economici poate fi considerată un semn de bun augur.
În condițiile în care domeniul panificației este afectat la acest moment de o evaziune fiscală uriașă, este evident pentru oricine că stoparea fenomenului nu poate fi făcută doar prin eficientizarea activității organelor fiscale. Ca urmare, este de sperat că modul pozitiv în care agenții economici au reacționat la măsura luată de guvern se va traduce inclusiv într-o mai mare disponibilitate de a colabora cu autoritățile în vederea depistării și sancționării celor care încalcă regulile.
Ştirile orei
stai sa vedem pilotul....apoi mai discutam...