Șeful avocaților din România acuză! Scurgerea de informații în timpul unor anchete pune presiune pe apărare
Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a subliniat, în timpul discuțiilor purtate cu conducerea Senatului, că avocații sunt preocupați atât de apărarea prezumției de nevinovăție, cât și de "scurgerea de informații" în timpul anchetelor.
"Profesia de avocat este preocupată de apărarea prezumției de nevinovăției, problematica privind scurgerea de informații în timpul unor anchete de natură să creeze presiuni , inclusiv asupra apărării celor care au drept sacrosant în apărarea pe bază de lege, este o problemă care ne preocupă", a declarat acesta.
De asemenea, o altă preocupare exprimată de către Gheorghe Florea vizează "curățenia morală" a avocaților, dar și garantarea secretului profesional, notează Agerpres.
"Suntem preocupați de inventarierea și construcția legislativă a tuturor garanțiilor care să asigure cetățeanul că trebuie să aibă încredere pe bază de lege în avocați, inclusiv garanțiile care asigură secretul profesional, problemă esențială cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfânt pentru tot ce înseamnă securitate juridică și judiciară a cetățeanului. Suntem preocupați de tratarea problematicii privind răspunderea în toate planurile instituționale. (...) Suntem preocupați de curățenia noastră morală", a subliniat Gheorghe Florea.
Președintele UNBR a mai spus că avocații sunt implicați în aplicarea corectă a noii legislații "într-un mediu social insuficient pregătit pentru aplicarea concomitentă a patru noi Coduri, dintre care majoritatea sunt Coduri construite pe o altă filosofie decât filosofia și baza educației juridice cetățenești generale în România".
Nu în ultimul rând, Florea a adăugat că, în opinia sa, în România ar trebui să existe un stat de drept "în adevăratul sens al cuvântului".
"Avocatului cetățean nu îi este indiferent că România trebuie să fie un stat de drept și că în România, în prezent și în viitor, mai este încă mult de făcut ca să vorbim despre stat de drept în adevăratul sens al cuvântului, foarte multe dintre lucrurile de făcut fiind dintre acelea care sunt de competența Parlamentului, autoritate care în toate democrațiile liberale este menită să realizeze ceea ce statul de drept reclamă — triumful legii și protecția cetățeanului pe bază de lege", a mai spus Gheorghe Florea.
La rândul său, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a reiterat faptul că, în opinia sa, Legea răspunderii magistraților ar trebui să fie redactată de către specialiști și nu de către factorul politic.
"Propunerea noastră a fost ca proiectul de lege privind răspunderea magistraților să fie redactat de către cei care participă la actul de Justiție pentru a nu fi interpretat ca o ingerință între puteri, un demers făcut din partea Parlamentului. Probabil că dacă am accepta problema responsabilității deciziilor, atunci numărul erorilor judiciare, al abuzurilor, al proceselor de tot felul pierdute de România la CEDO ar scădea în mod simțitor. România este țara europeană cu cel mai mare număr de procese pierdute la CEDO și nu într-un singur an", a subliniat șeful Senatului, care s-a întâlnit cu reprezentanții UNBR și ai Baroului București.