Șeful Fiscului: Putem DETERMINA grupurile de presă și celelalte companii protejate să-și achite datoriile
Agenția Națională de Administrare Fiscală îi va putea determina pe toți contribuabilii, fie că este vorba de grupuri de interese protejate, mari trusturi de presă, companii sau persoane privilegiate, să își achite integral obligațiile către bugetul statului, dacă îi vor fi asigurate resursele suplimentare necesare, a declarat miercuri președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, la o conferință de bilanț a Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Pe lângă resursele logistice suplimentare, șeful Fiscului susține că mai este nevoie de stabilizarea structurilor ANAF și a funcțiilor de conducere și de un front comun cu Justiția pentru eliminarea schemelor de fraudare a bugetului de stat prin procedurile de insolvență simulate.
'Vă asigur că, dacă promisiunile privind alocarea de resurse suplimentare pe care le-a făcut noul ministru al Finanțelor, domnul Vâlcov, cu prilejul deselor discuții pe care le-am avut în ultimul timp pe acest subiect, vor fi în mare parte onorate, în maximum 2-3 ani ANAF va putea acționa pentru a-i determina pe absolut toți contribuabilii, fie că este vorba de grupuri de interese protejate până astăzi, de mari trusturi de presă, de companii sau persoane privilegiate, să își plătească până la ultimul leu obligațiile bugetare', a afirmat șeful Fiscului, la evenimentul DGAF la care a participat premierul Victor Ponta.
Diaconu a subliniat că există câteva zone în activitatea ANAF — una, cea a controlului operativ, fiind acoperită în mare parte prin operaționalizarea în decembrie 2013 a DGAF — care în ultimii ani au fost neglijate nepermis sau 'poate, ceea ce ar fi foarte grav, în mod interesat'.
Șeful Fiscului a mai atras atenția că ANAF asigură majoritatea covârșitoare a veniturilor bugetului general consolidat al statului și, în opinia sa, este instituția cu cea mai mare discrepanță între sarcinile și competențele conferite prin lege, pe de o parte, și capacitatea administrativă pe de altă parte.
Vicepreședintele ANAF, Romeo Florin Nicolae, coordonatorul DGAF, a declarat că realizarea obiectivelor asumate de DGAF depinde și de operaționalizarea completă a DGAF, respectiv de asigurarea resurselor logistice necesare desfășurării activității și de ocuparea posturilor vacante.
Nicolae a precizat că acțiunile de control antifraudă se vor concentra pe destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, având în vedere impactul negativ semnificativ pe care această formă de evaziune fiscală îl are asupra bugetului statului.
Oficialul ANAF s-a mai referit la ponderea majoră a fraudei fiscale în domeniul TVA, mijlocit de accesul facil la înregistrarea în scopuri de TVA și de lipsa evaluărilor de risc ulterioare înregistrării, precum și la faptul că DGAF va intensifica controalele la comercianții de uleiuri minerale, cu caracteristici apropiate de cele ale motorinei și benzinei, care pot fi comercializate drept carburanți auto fără îndeplinirea unor obligații fiscale. Potrivit vicepreședintelui ANAF, va fi pus accent pe comercianții en gros de carburanți, care nu dețin spații de depozitare, facilitând astfel circuite scriptice de tranzacționare.