Șeful Poliției Locale Ploiești, trimis în judecată
Cristinel Toader, director general al Poliției Locale Ploiești, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, pentru șantaj, evaziune fiscală și abuz în serviciu.
Cristinel Toader este acuzat de șantaj (4 infracțiuni), folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (12 acte materiale), abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) și evaziune fiscală, în formă continuată, se arată într-un comunicat DNA.
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată:
în stare de arest la domiciliu a inculpatului
TOADER CRISTINEL, director general al Poliției Locale Ploiești, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- șantaj (4 infracțiuni),
- folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 infracțiuni),
- efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (12 acte materiale),
- abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni),
- evaziune fiscală, în formă continuată.
și în stare de libertate, a inculpatelor
S.C. ZEDEKA ADVERTISING SRL Ploiești și S.C. ESROM ADVERTISING SRL Ploiești, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2013 - septembrie 2014, inculpatul Toader Cristinel, în calitate de director general al Poliției Locale Ploiești, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 euro.
Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcției de șef serviciu, inculpatul Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.
Pentru a obține subiectele, inculpatul Toader Cristinel l-a constrâns prin amenințare cu pierderea postului, pe un membru în comisia de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său.
După ocuparea funcției de către persoana respectivă, în luna martie 2014, inculpatul Toader Cristinel a amenințat-o pe aceasta cu desființarea funcției, dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la poliția locală pentru ocuparea unui post. Totodată, inculpatul Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 200 euro, în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.
Anterior, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, în cadrul Poliției Locale Ploiești, inculpatul Toader Cristinel, în modalitatea expusă mai sus, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb.
După ocuparea funcției respective, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou.
Președintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către inculpatul Toader Cristinel – sub amenințarea cu desființarea locului de muncă – să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs niște variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca președinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituției, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfășurat, a fost desemnat câștigător.
În perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, în mod repetat, inculpatul Toader Cristinel a coordonat, prin persoane interpuse, întreaga activitate a S.C. ESROM ADVERTISING SRL Ploiești (în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator) și S.C. ZEDEKA ADVERTISING SRL Ploiești (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.
Activitățile sunt incompatibile cu funcția respectivă, deoarece, potrivit Legii nr. 155/2010 a poliției locale, polițistului local îi este interzis să efectueze direct sau prin persoane interpuse activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor operatori economici.
În perioada 2013 - 2015, inculpatul Toader Cristinel, în calitate de director general al Poliției Locale Ploiești și ordonator terțiar de credite, cu intenție, în mod repetat, prin încălcarea dispozițiilor legale, a avizat plata consumurilor de carburant pentru un autoturism aflat în dotarea instituției care nu a fost utilizat în interesul acesteia.
De asemenea, inculpatul a dispus plata drepturilor salariale către doi angajați, deși aceștia nu și-au desfășurat efectiv activitatea în cadrul și în interesul entității angajatoare, conform fișei postului, prejudiciind bugetul acesteia cu suma totală de 14.040, 25 lei.
De menționat este faptul că unul dintre cei doi angajați, pontat și remunerat necuvenit, a desfășurat în realitate activități comerciale private, în interesul personal al inculpatului, iar celălalt și-a desfășurat activitatea în interesul Primăriei Ploiești.
În perioada 2012 – 2014, inculpatul Toader Cristinel, în aceeași calitate și în aceleași condiții, a achiziționat de la mai mulți agenți economici bunuri, lucrări și servicii, exclusiv prin cumpărare directă, în afara mediului concurențial, cu divizarea achizițiilor publice și folosirea unei metode de calcul care a condus la subevaluarea valorii achiziției, fără a o estima fundamentat, respectiv fără a asigura utilizarea eficientă a fondurilor publice.
În perioada 2013 – 2014, inculpatul Toader Cristinel, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, a participat la două programe de pregătire profesională destinate consilierilor juridici ai instituției.
Prin cele doua fapte de abuz în serviciu (achiziții și participare nelegală la programe de pregătire) bugetul instituției a fost prejudiciat cu suma totală de 708.097,99 lei.
În perioada 2010-2014, S.C. Esrom Advertising SRL Ploiești și S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiești, controlate de către inculpatul Toader Cristinel, în mod repetat, au evidențiat în contabilitate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, constând în 564 de facturi având ca obiect prestarea de servicii fictive emise de mai multe firme, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului, în valoare totală de 839.939 lei, reprezentând impozit pe profit și T.V.A. aferentă.
În cauză, Poliția Locală Ploiești și Ministerul Finanțelor Publice s-au constituit părți civile cu sumele de 722.138,24 lei respectiv 963.224 lei.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Toader Cristinel și asupra conturilor S.C. Esrom Advertising SRL Ploiești și S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiești.
Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Ştirile orei
doar poate,cumnatul lui Ponta...
va salut,pufosilor, de pe balconul casei primite de la RAPPS,in timpul domniei lui Ponta
Mirel