Elefanţii recunosc vocile oamenilor
Elefanţii au capacitatea de a recunoaşte limbajul oamenilor şi de a face diferenţa între etnii, ca şi între bărbaţi şi femei, potrivit unui studiu al Universităţii din Sussex.
Studiul, desfăşurat în Parcul Naţional Amboseli (Kenya), a vizat reacţia unor familii întregi de elefanţi faţă de vocile înregistrate ale unor persoane provenite din două dintre grupurile etnice majoritare în zonă, Masai şi Kamba. Rezultatele, publicate în ultima ediţie a revistei “Proceedings of the National Academy of Sciences”, arată că animalele au manifestat teamă şi un comportament agresiv cînd au auzit vocile unor adulţi Masai, în timp ce atitudinea lor faţă de vocile de femei şi copii a fost mai puţin agresivă. “Diferitele grupuri de fiinţe umane pot reprezenta diverse niveluri de pericol pentru animalele care trăiesc în jurul lor”, a subliniat Karen McComb, profesor la Universitatea din Sussex şi cercetător principal în cadrul acestui studiu. Elefanţii încearcă să se adapteze ameninţării omului, a adăugat ea. În opinia sa, “oamenii sînt cei mai periculoşi şi versatili prădători cu care se confruntă în prezent elefanţii”.
Studii anterioare au arătat că elefanţii africani manifestă mai multă teamă faţă de mirosul hainelor purtate de bărbaţii Masai, precum şi un comportament agresiv cînd se prezintă în faţa lor o fiinţă umană îmbrăcată în roşu.